28/5/08

"LES PERIODISTES SÓN MAJORIA EN LES REDACCIONS PERÒ NO EN ELS LLOCS DIRECTIUS" INES GARCIA ALBA periodista i autora del llibre.

Avui he participat en la tertulia económica de Radio Girona
És una tertulia d’una hora que es fa cada mes i a on hi participem la patronal, els agents socials i el món financer. Avui es feia des de la mateixa FOEG,i hi participàvem en Joan Martí Fausto president de FOEG, en Bartomeu com a representant de CCOO, en Xavier Jonama director de Caixa de Sabadell a la zona i jo mateix com a representant de la UGT.Així que hi havia la visió de la patronal , dels agents socials i del món financer.
És curiós però en el discurs abstracte i teòric tots estavem d’acord, cal un país amb més innovació, cal més formació al llarg de la vida, cal tenir clar que la competitivitat i l’economia productiva passa per salaris dignes i que aquest alentiment de l’economia repercutirà en molts sectors directa i indirectament.
A l’inici ens havíem proposat donar una imatge positiva. Hem començat amb una frase de “ens en sortirem” però en baixar al nivell específic de la concreció han sorgit temes com la gent mileurista, el tema de la puja desorbitada del petroli i la seva repercussió en la microeconomia, com fer formació amb jornades partides i tan llargues, com asumir els reptes de la innovació sense inversió... i en general han sortit idees per com s'hauria de repensar el nostre país: Com solucionarem el tema de les infrastructures, com pot ser que malgrat hi hagi tants usuaris de mòbil no hi hagi cap empresa que en fabriqui, perquè no tenim cap empresa que fabriqui ordinadors, com és que deixem marxar els talents de professions mportants com metges, enginyers,infromàtics, com no hem interrelacionat la universitat amb el món laboral durant molts anys...
Els sindicats fa temps que ho anem dient!no ens podem basar en salris baixos, en subocupacions en poca inversió...El temps d’una hora que dura la tertúlia ha sigut realment curta i ens ha quedat molt per debatre, consensuar i sobretot per repensar i millorar la societat de les nostres comarques a partir d’un bon diàleg.
PD/ Un record i un sentiment de pèrdua per l'advocat SEBASTIÀ SALELLAS, mort avui a l'edat de 59 anys

25/5/08

LES NOSTRES TEORIES FEMINISTES ENTRE EL 1960 i 1990 SUPEREN LES DE SIMONE DE BEAUVOIR.LIDIA FALCÓN

Les comunitats de regants estan nervioses,s’entén perfectament i comparteixo el seu neguit .
Fa molts anys que del riu Ter, en baixa el cabdal. Fa molts anys que l’aigua se’n va per altres usos que no són el regadiu de les terres properes i amb la darrera sequera s’han aguditzats els problemes.
I com tot, de tant parlar-ne fins i tot gent que no hi tenen res a veure prenen posició i opinió. Això, és el mateix que passa amb el tema de la desacceleració econòmica que sovint els que més en parlen són gent amb nòmina o funcionaris que no els afecta , de moment , però redueixen el consum, de tant sentir-ne a parlar, perquè creuen que ells tenen la crisis a casa seva i no s’adonen que això encara ho agreuja més .
És comprensible l’alteració dels pagesos i regants davant els darrers esdeveniments, sóc de les que entenc què vol dir en tot moment reivindicació, manifestació i dir NO (en majúscula), però em costa entendre certa gent que el passat divendres esperaven a la plaça de Torroella per insultar al President de la Generalitat. Qui va ser que va tirar la cadira cap a les autoritats? Un pagès? NO! Qui va portar les pedres a la plaça? Un regant? NO! Qui escridassava amb força?.
De vegades es barregen els conceptes, les idees i la gent.
I vull fer notar que tampoc estic d'acord en que hi haguéssin tants mossos, ni la seva actitud d'antiavalots ni la llengua en que algunss'expressaven, com no podria ser d'altra manera.

Les persones que estem a l’equip de govern del municipi de Torroella de Montgrí – L’Estartit som respectuoses amb el territori, respectuoses amb les persones i d’això en podem donar fets : Des de fa molt participem a la Plataforma del Ter tan com a govern municipal com a partits polítics que representem, hem estat capdavanteres en les taules rodones i la informació dels fets a l’entorn del Ter de manera individual i col·lectiva, i aquest dia precisament hem cedit l’espai i el temps de diàleg que podíem haver tingut amb la visita del President de la Generalitat al col·lectiu que ens semblava més important, en aquest moment, per dialogar, els representants de la comunitats de regants.
Malgrat tot l’esforç, els ànims,el divendres, es van escalfar i tot i que, és comprensible per la magnitud del problema de l’aigua, és difícil d’argumentar el que va passar, però sobretot és incomprensible com ho estan fent servir persones que diuen que s’estimen el municipi, com fan ús de les tecnologies de manera partidista, com aprofiten l’avinentesa del moment per desqualificar i per magnificar l’oportunisme del problema.
Com a regidora de promoció econòmica, vull que es parli del meu municipi a la premsa ,però crec que la majoria dels vilatants tenim el seny, el coratge, l’esforç en el treball, la capacitat de dialogar i d’afrontar les dificultats per trobar solucions adients sense haver de fer pantomimes i sobretot volem sortir a la premsa per les millores, les oportunitats i els bens patrimonials i culturals del nostre territori.

20/5/08

MOLTA GENT EM DIU ARA ÉS EL TEU MOMENT, PER MI NO HI HA MOMENTS.MÒNICA TERRIBAS periodista

Ara sí estic preocupada!
Aquest dilluns i dimarts he rebut noticies que em preocupen,m’explico, és veritat que fa molts mesos que hi ha diferents debats de si tenim recessió, de si hi ha crisis, però anàvem parlant sempre de construcció. Sóc conscient que la construcció porta molts sectors a qui indirectament afectaria una profunda crisis, però si em dic la veritat a mi mateixa , fins ara en aquest sector de la construcció a qui afectava la recessió era sobretot a immobiliàries, grans constructores .. el que jo en dic els empresaris de diner fàcil, gent que ha especulat, ha comprat i ha venut, que ha millorat el seu estatus a partir del treball dels altres i de mirar i jugar a borsa.
Però avui és diferent , entre ahir i avui m’han informat de 5 empreses d’indústries de les nostres comarques que tenen greus dificultats, unes faran un ERO i altres tanquen. Alguna ja ha saltat
als mitjans de comunicació i les altres ho faran en pocs dies.
Em preocupa escoltar a un empresari dir que no pot aguantar més i em preocupa per les més de 200 persones que queden sense feina després d’haver estat a la fàbrica 30 anys i no saber fer res més que el treball del torn i de la màquina que manejaven, o bé quan em plantegen com fem un ERO traient un 20% de la plantilla, d’una plantilla jove on les prejubilacions seran difícils.
Això sí em preocupa!!! Les nostres comarques necessiten viure de molt més que el totxo i el turisme. Les nostres comarques necessiten el valor afegit d’una indústria competitiva i socialment responsable.
En la construcció es busquen mesures, que hi puc estar més d’acord o menys: avançar en la construcció de carreteres públiques, avançar el pla nacional de l’habitatge, fer habitatges concertats, però i en la industria què farem?
Ens calen mesures per reconvertir els sectors, i sobretot incentius per l’especialització, I+D i sobretot invertir en el capital humà de les nostres comarques amb formació contínua, de manera urgent.
Aquesta setmana es destruiran molts llocs de treball i això sí que és molt preocupant!

18/5/08

MORTADELO Y FILEMÓN EN CATALÀ.RECORD GUINNES A TORROELLA -L'ESTARTIT-MAIG 2008


Avui hem aconseguit el record guinnes en la tira del còmic més llarg.El record eren 239,4 metres.
Ahir al vespre ja havíem aconseguit dibuixar més de 400 vinyetes, comptant que cada una té una extensió de 70 centímetres era clar que ja havíem fet el record, però avui l'hem acabat d'assegurar.

Un munt de gent , més de 5000 persones han passat per la Fira i cal dir que més de 600 han fet un dibuix del còmic, entre elles alumnes i professorat de l' escola Joso de Barcelona, la única dedicada al dibuix del còmic.

Per primera vegada s'ha traduït el Mortadelo i Filemón al català i per tant, el record ha estat també en català! 500 metres de còmic i Torroella de Montgrí-L'Estartit en el llibre del Guinnes!

Alguna gent ha vingut per obtenir la signatura d' autors com Pasqual Ferry , Oriol Garcia ,Aleix Gordo , Juan Ramon Cano, Francis Portela i d'altres persones per ajudar a que ho aconseguíssim. Gràcies a tots i totes els que ho heu fet possible.

Gràcies ,també,a la implicació del personal de l' Ajuntament i a l'empresa PANINI per tot l'esforç de preparació,i sobretot per ser-hi en tot moment!

17/5/08

CAP DE SETMANA A TORROELLA I L'ESTARTIT


AVUI ,DISSABTE 17 DE MAIG A TORROELLA DE MONTGRÍ:
- RECORD GUIINNESS: LA TIRA CÒMICA DE MORTADELO I FILEMÓN EN CATALÀ
- MERCAT DE CÒMICS
- VIDEOJOCS
De 10h a 20h al Passeig de Catalunya i Plaça Lledoner
- TALLER D’ESCRIPTURA JAPONESA
De 12h a 13h i de 18h a 19h al Passeig de Catalunya
- JOCS TRADICIONALS JAPONESOS
De 11h30 a 13h30 i de 17h30 a 19h30 al Passeig de Catalunya
- FIRMA D’AUTORS: Pasqual Ferry, Oriol Garcia, Aleix Gordo,
Juan Ramón Cano, Francis Portela
De 12h30 a 13h30 al Passeig de Catalunya
- TALLERS DE TÈCNIQUES DE DIBUIX (ESCOLA JOSO)
De 11h30 a 13h, de 16h30 a 18h i de 18h a 19h30 a l’auditori
del Museu de la Mediterrània
- TRIVIAL GEGANT 3XL
Primera partida a les 12h. Segona partida a les 16h. A la Plaça de la Vila
- KARAOKE
De 16h a 17h i de 18h a 19h a la Plaça de la Vila
- CONCURS DE DISFRESSES I CONCURS DE COSPLAY
De 17h a 18h. Entrega de premis a les 19h30. A la Plaça de la Vila
- CONCERT A CÀRREC DE FÀTIMA AYATS
De 19h a 19h30. A la Plaça de la Vila
- COMICTECA
De 10h30 a 13h30 i de 17h a 20h a la biblioteca Municipal Pere Blasi
- VINE A DESCOBRIR EL MÓN D’EN VILHERT
Als comerços de Torroella de Montgrí

DEMÀ ELS MATEIXOS ACTES A L' ESTARTIT!


ENTRE ELS DOS DIES HEM DE FER LA TIRA DEL CÒMIC MÉS LLARGA DEL MÓN, FINS ARA SÓN 238 metres,VENIU I AJUDEU-NOS.


TORROELLA DE MONTGRÍ -L'ESTARTIT AL RECORD GUINNES AMB EL CÒMIC MÉS LLARG DEL MÓN I PER PRIMERA VEGADA MORTADELO I FILEMÓN EN CATALÀ!!

15/5/08

Sempre em trobareu al costat dels desvalguts" Irena Sendler 1919-2008



Aquesta setmana ha mort Irena Sendler, l’àngel del ghetto de Varsòvia. Una infermera que ho va donar tot per salvar vides humanes. Estava en el departament de serveis socials de Varsòvia mentre els alemanys van envair el seu territori i amb les seves atiranyes va aconseguir fer sortir molta mainada d’aquell holocaust.
Va estar nomenada per aconseguir el Premi Nobel de la Pau i érem molts i moltes que hauríem agraït que la distinció l’hagués guanyat ella abans de Al Gore.
Una dona que li agradava passar desapercebuda, que havia patit molt sense fer soroll i a qui molta gent devem el sentiment de respecte , de solidaritat i d’una ben entesa identitat .
Per ser una dona com cal, per haver aconseguit continuar sent dona en moments on moltes s’haurien amagat i per ser mare de molts, un petit record!

9/5/08

LA CONSTRUCCIÓ ÉS L'ART O TÈCNICA DE CONSTRUIR , DE FER O REALITZAR I PORTAR A TERME LES OBRES .

diari de Girona


Es tripliquen en un any els immigrants en atur dins el sector de la construcció
UGT demana avançar el Pacte Nacional de l'habitatge per crear 30.000 llocs de trebal
Segons va informar ahir el sindicat UGT el sector de la construcció a Girona ha vist com des d'abril de 2007 fins al mes passat s'han triplicat els aturats d'origen immigrant, que han passant de 697 a 1.854. Segons va explicar el secretari general de la construcció del sindicat, Josep Maria Gomar, això es deu al fet que la gran majoria d'aquestos treballadors -provinents de països magribins i subsaharians-"estan poc qualificats i altres venien d'altres sectors com l'hostaleria i l'agricultura".Gomar va apuntar que actualment hi ha una situació "d'alentiment" i no de "crisi" ja que en el primer trimestre de 2008 hi ha hagut un increment del 5% de l'atur, però es manté el ritme de construcció amb habitatges de primera i segona residència i d'infraestructures. De tota manera també va apuntar que s'han de recol·locar aquests excedents de mà d'obra i prendre altres mesures des de l'administració perquè a mitjà termini -cap a finals d'any-"hi pot haver una veritable crisi".D'altra banda Dolors Bassa, secretària general d'UGT a les Comarques Gironines, ha explicat que durant els últimes anys "hi ha hagut molta ocupació amb el boom, però ha estat un treball no qualificat ni estable" i afecta especialment els immigrants, així l'atur dels immigrants representa sobre el total de Catalunya el 17%, mentre aque a Girona és del 24%.Aquesta situació d'increment de la desocupació en aquest sector de treballadors ha produït que s'incrementi a poc a poc el nombre d'autònoms entre els immigrants perquè, segons com explica Bassa, és més emmollatble a les diferents èpoques de l'any i "estableix una relació més mercantil i no tan contractual".Entre les solucions que demana UGT a l'administració per evitar arribar a una veritable situació de crisi hi ha l'avançament del Pacte Nacional de l'Habitatge per construir 166.000 habitatges -un 10% corresponents a Girona- que podrien proporcionar uns 30.000 llocs de treball, fer polítiques actives d'inserció i més formació per atendre sectors emergents com la dependència i alhora donar un missatge de confiança malgrat l'alentiment, ja que realment no hi ha una crisi de salaris com la de 1993.

El punt .-
El nombre d'aturats en la construcció es dobla en un any i en el col·lectiu d'immigrats es triplica. Girona .Mònica Cabruja
El nombre d'aturats en el sector de la construcció a les comarques gironines ha passat de 2.267 persones l'abril del 2007 a 4.499 l'abril d'aquest any, segons xifres del Ministeri de Treball. Si es té en compte només el col·lectiu de persones immigrades que treballen en la construcció, les xifres encara s'agreugen més, ja que es passa de 697 aturats a 1.854 en un any, quasi el triple, segons va informar ahir UGT. Aproximadament, tres de cada quatre immigrats que es troben desocupats actualment havien treballat en el sector de la construcció i en general es tracta d'empleats amb «poca qualificació» pel que fa a la formació, es destaca des de la UGT. El sindicat ha alertat que la desacceleració que viu el sector es pot accentuar molt més d'aquí a mig any si no s'apliquen aviat solucions. La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, i el secretari general del Metall i la Construcció, Josep Maria Gomar, van explicar ahir que hi ha moltes persones que es queden sense feina en acabar les obres i que hi ha empresaris que els obliguen a fer-se autònoms si volen continuar treballant.
Pel que fa a la contractació en el sector de la construcció, ha passat de representar fa un any el 18,05% dels contractes globals al 13,09%, amb dades de març del 2008.
Per lluitar contra la desacceleració en la construcció, la UGT proposa que s'avanci el Pacte Nacional de l'Habitatge. «Si es té en compte que per construir un nou habitatge es creen 2,3 llocs de treball, si s'avança la realització del pla es podrien generar més de 30.000 llocs de treball a les comarques gironines», va destacar Bassa. El sindicat també demana que es faci més formació i que es doni a la societat «un missatge de confiança».

4/5/08

TRES DIES DESPRÉS DE L'1 DE MAIG

Després del dia 1 de maig, després d’haver preparat a consciència un dia de reivindicació del treball, després de pensar que venim dels fets del 1886 i repassar el que la classe obrera ha anat aconseguint, que en definitiva és un principi de societat de benestar , faig reflexió i em resta certa melancolia. M’explico!
Crec en la justícia social, crec que només la defensa aferrissada dels més vulnerables sobre els més poderosos pot fer canviar les coses, però també crec que ens cal tocar de peus a terra i saber on som,en quina societat vivim i qui som.
Els treballadors i treballadores som la majoria social d’una societat capitalista i els més vulnerables són la població aturada, els que no arriben als mínims indispensables per poder viure en dignitat,i és amb aquests dos grups on hem d’ incidir clarament .
Des d’ UGT , no podem fer una revolució, però sí que podem treballar dia a dia per canviar i millorar les condicions de vida i les laborals de gran part de la gent.I ho fem!!!. Som un sindicat de classe i això ens compromet a defensar les condicions dels treballadors i treballadores, proposar solucions i fer-les avançar cap a la negociació de la millor manera possible.
El dia 1 mentre em manifestava tenia al davant el fotògraf Miquel Ruiz a qui vaig preguntar quanta gent creia que érem , ell acostumat a fer els càlculs, em va dir de 700 a 800, l’endemà llegeixo als diaris unes 500 persones, què hi farem!.
Però , han passat tres dies i he anat seguint la premsa gironina, em sap greu, ja que des d’alguna editorial a algun article es qüestiona el dia 1 de maig, qüestionen les manifestacions i es qüestiona fins i tot el seguiment de la commemoració del dia del treball (i ho dic avui quan ahir es va commemorar el dia internacional de la llibertat d'expressió, creient molt en la tasca dels professionals a nivell individual i reivindicant en contra de la precarietat laboral que pateixen)Suposo que la memòria històrica de que les conquestes socials adquirides han estat gràcies a gent que s’ha manifestat el dia 1, per alguns no té importància, suposo que pensar que molts podem fer festa i anar a la platja aquest dia, és gràcies al que han aconseguit gent que s’ha manifestat any rera any tampoc té importància ,o que la representació sindical a les empreses de les nostres comarques és d’un 60 % dels treballadors7es tampoc importa.
Seria bo que alguns mitjans de comunicació fessin més pedagogia cap a una consciència social .El mateix passa amb la gent de la política ,algunes autoritats només recorden l’1 de maig cada 4 anys quan és l’any de les eleccions. .
Però malgrat tot, continuo creient que estem fent molt bona feina, que només estant compromesos aconseguirem canviar i millorar la nostra societat,avançar cap a un marc català de relacions laborals i que els temps de crisis afectin menys a les classes baixes, que les polítiques d’ocupació s’encaminin a persones necessitades i que el salari digne, la igualtat i la inversió productiva siguin la clau per fer front a la desacceleració econòmica que patim i patirem.
Visca l’ 1 de maig! Visca la classe treballadora!






2/5/08

LES PITIÜSES DESEMBARQUEN A L' EMPORDÀ

Avui , dia 2 de maig,hem inaugurat la III Mediterrània –Mar obert amb la cultura convidada de Les Pitiüses.

La inauguració amb l’inici d’unes exposicions al Consell Municipal de L’Estartit referents a Eivissa i a Formentera i amb un acte institucional a Can Quintana de les III Trobades de música Mediterrània marquen el començament de tres dies plens d’activitats.
Activitats que ens porten a terres molt properes, amb una nostra mateixa cultura de països catalans però amb una gran diversitat de balls, música, gastronomia i artesania .
Torroella s’omple de sargantanes en els comerços, de parades al carrer amb productes mediterranis , de carpes institucionals, de desfilades musicals amb mostra de ball de pagés i sonadors, i sobretot, amb ambientació de Les Pitiüses.
La mostra de la cultura d’ Eivissa i Formentera la trobareu el dissabte a Torroella i el diumenge a L’Estartit,s’ha planificat una plaça amb espais institucionals, una plaça de jocs, tallers i festa tradicional ,una altra plaça amb aromes de la Mediterrània i productes típics de Ses Illes i en els carrers hi haurà actuacions, audicions i concerts .
Així que si voleu descansar, gaudir,descobrir la cultura d’una part més dels Països Catalans veniu a Torroella de Montgrí-L’Estartit i veureu com us podreu endinsar a la Mediterrània a través d’una proposta heterogènia i molt intensa, tan de caràcter lúdic, com cultural, com comercial .