27/9/08

El català per entendre'ns !

Aquest matí mentre llegia la premsa i feia un tomb per les webs , he rebut un missatge d’un amic on em comenta que el grup municipal de C i U de Torroella de Montgrí ha fet el seu butlletí en anglès. I me’l passa per mail!!!!

Què difícil avançar en la nostra llegua si tenim tantes incoherències!

Per un costat, persones que no admeten que díptics de turisme que són informacions del nostre territori per gent que només ens visita uns dies siguin escrits en altres llengües com l’anglès o el francés, i per altra banda, gent que “fan bandera” de la llengua catalana i tradueixen les informacions per persones que han vingut a viure al nostre municipi, a Catalunya!!. També tenim aquelles que les seves orelles són tan fines que si no és un català del diccionari Fabra s'ofenen . Quin batibull!!!
Això m'ha fet pensar en que l’altre dia participant en una tertúlia de ràdio es feia un repàs de com estava la nostra llengua en l’àmbit social i era per estirar-nos els cabells: El resultat era decebedor!!
Moltes empreses només tenen les webs en castellà i algunes en castellà i anglès.
Un tertulià ens va fer el llistat,que havia tret d’aquesta web:
Entreu i veureu l’estudi!!
Així que penso,igualment com diu la web de les empreses que :
Aquests col.lectius , organitzacions o grups de persones demostren una manca total de sensibilitat, cultural i cívica, envers el català, així com una manca de respecte a una bona part dels seus usuaris. Cal tenir molt clar que som a Catalunya i que el català és la llengua pròpia de Catalunya!! Potser hem de deixar l'etapa d'adolescència i passar a ser adults !!!
I això és el que vull pel meu municipi!

23/9/08

"SOC FEMINISTA PER LA FORÇA,T'HO FAN SER" Montserrat Abelló Premi d' Honor de les Lletres Catalanes 2008

Avui els mitjans de comunicació es feien ressò de l’estudi de “La presència de les dones en el món empresarial català “ de la cambra de comerç de Barcelona.Diu:
“La presència de la dona a les 400 principals empreses catalanes continua sent baixa, tan sols d'un 8,8%. És inferior a la de molts països desenvolupats. Per arribar a aquesta situació ideal caldria, segons la Cambra, obrir un debat públic i revisar els horaris, de manera que aquests permetin a les dones desenvolupar una carrera professional.”
“De fet, un 70% de les primeres empreses no tenen cap dona en els màxims càrrecs de govern
“Només un 4,5% de les 400 primeres empreses tenen una dona com a directora general o gerent
A aquestes dades quantitatives, caldria afegir-hi moltes vivències, detalls i comentaris a nivell popular i sorneguer,que les que us trobeu en situació de certa responsabilitat,m' entendreu de seguida:
......................................
Un pla d’igualtat? si aviat ens fareu fora als homes !!!!
Igualtat? I tant! A casa jo ja ajudo a desparar la taula i a fer el llit!.
Ah, hi vas tu? Deu ser per la quota de gènere?
No et preocupis, nena, ja ho solucionarem!


I així un llarg etcétera .......
Heu escoltat mai en boca d’una dona dirigir-se a un home i parlar de quota de gènere?
O d’ajudar en les tasques domèstiques?
O d’anomenar-lo nen en termes professionals?


Ja té raó la Cambra ens falta molt debat, molta pedagogia i molt temps per assolir la igualtat!!!

17/9/08

ELS VIATGES TENEN CAPÍTOLS QUE RECORDEM AMB GUIÓ I FOTO. TRINI MILÁN.ANTROPÒLOG.PERIODISTA


Ha començat el període obert de les votacions dels premis blocs de Catalunya.

Els Premis Blocs Catalunya 2008 pretenen prestigiar, divulgar i fomentar els blocs en català a la xarxa, essent el referent català en l'escriptura en bloc a tota la xarxa, cobrint així la demanda de molts blocaires, donant més visibilitat al català a Internet, una eina de promoció i innovació que cal promoure.
Els premis blocs els organitza STIC.cat, i va ser l’ Eduard Batlle qui em va introduir en el projecte. L’Eduard , és dels promotors i hi ha posat tot l' interès i entusiasme per aconseguir que la idea es converteixi en un projecte real de gran qualitat.

Hi ha 556 blocs inscrits, el que supera totes les expectatives que es preveien en un inici .
Jo també hi estic inscrita.
Si em voleu votar aquest és el link, només cal clicar i escriure el vostre correu electrònic.



Jejeje! Fer-ne propaganda és legal ,oi?

De tota manera, com en l'esport el més important és participar-hi!!

El lliurament dels Premis tindrà lloc el divendres 10 d'octubre de 2008, a l'Auditori –Palau de congressos de Girona. Llàstima que per un tema de feina no hi podré assistir però espero que vagi bé i segur que el proper any hi torno a participar!!!!

15/9/08

SOMRIENTS, MIG ENCERCLATS,PROVAREM DE TROBAR LA CONCORDIA . WISLAWA SZYMBORZCA

Comences el dia bé!
Tot sembla que rutlla. Inicies nou horari. Gaudeixes del temps . Vas alegre a la feina. De sobte un estirabot et deixa per terra. Avui que pensaves seria un dia especial. Volies que tot fos màgic. A l’altre banda del mòbil et maltracten verbalment. No saps que respondre. Calles. Penses tindré un mal dia, una mala setmana o serà un curt temps passatger?.Passes la tarda com pots. No vull deixar-me batre. Cal que els pensaments positius retornin. Llavors penso en el bonic poema de Wislawa Szymborzca ,que vaig llegir ahir i em va agradar tant, en el bloc de la Pia Bosch.

Res no passa
ni passarà mai dues vegades.
A causa d’això hem nascut sense pràctica
i morirem sense rutina....

Més tard quasi al vespre una persona et fa un gest i et provoca un somriure.
Torno a llegir el poema i sé que el contingut dels versos és cert. Gràcies
Tanco , i continuo amb el somriure, el dia acabarà bé!!!!!
Ha valgut la pena !

13/9/08

L'EXCiTACIÓ QUE PRODUEIX LA BELLESA,AMB EL SALNITRE DEL MAR O AMB ELS VENTS QUE TRANSFORMEN EL PENSAMENT"... ROSA REGÀS 2005

12 de setembre, per primera vegada en Ferran Agulló, escrivia un article a la Veu de Catalunya batejant la COSTA BRAVA,era l’any 1908. Ara fa 100 anys.
Ahir , inici de les activitats organitzades per commemorar el centenari, a Cap Roig, hi era "tothom”. Crònica personal!. Com em deia un conegut ; aquí hi ha molta matèria gris , i molta “tonteria”, afegia el seu company.
Primer un aperitiu, grupets de xerrameca amb copa a la mà i menjar a la boca. Somriures, parelles amunt i avall per veure aquest o aquell,uns de taula en taula , i d’altres, apartant-se per l’angoixa de la concentració, es tracta de veure i de que et vegin, diuen, comentaris o converses poc profundes en temps i contingut.
A les 9h en punt, l’aglomeració de gent es dirigeix cap a les grades,unes 1300 persones comenta un veí de seient, n’hi havia 2000 de convidades. Malgrat el comentari es veu ple!
Un pròleg escènic,que recòrre les pedres, les persones, les histories, la cultura, els fets i les sensibilitats, de materials literaris, amb fons d’imatges i música enregistrats en una pantalla al fons de l’escenari, interpretat per quatre veus.Per mi, Excel.lent.
Parlament del President de la Diputació, Sr. Enric Vilert, llarg, dens de contingut però senzill, identitari i patriòtic,” el centenari ha ser una mirada al nostre passat, però sobretot ha de representar una oportunitat de futur. Si no ,no tindria sentit”. Parlament del Conseller de Cultura, Sr Joan Manuel Tresserras, curt i contundent, amb la idea de Costa brava, natura i cultura, i Parlament del conseller d’ innovació, Universitat i Empresa,Sr Josep Huguet, amb la idea de turisme del SXXI, turisme sostenible,amb una aposta per un turisme d’identitat, de qualitat i amb visió de futur de cares a oportunitats. “ El sector turístic no està en crisi” “en el món passarem en molt poc temps de 400 milions de persones de classe mitja que tenen el turisme com a bé de consum, a 1200, per tant tripliquem les nostres oportunitats”
Comencen a caure quatre gotes i hi ha una allau de gent que decideix marxar.
Qui es queda, un impermeable i el concert de la simfònica del Vallès amb la interpretació d’un concert de Mendelssohn i Brahms.
En sortir unes litografies d’obsequi, la Vanguardia i el Top Girona.
I ara, un any per commemorar i tota una vida per gaudir de la natura, de la cultura, de la gent, en definitiva, per viure-hi, i si no teniu aquesta sort, un bon destí per visitar,conèixer,contemplar i repetir vacances darrera vacances!

11/9/08

11 de setembre DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

Hi ha persones que reivindiquen, hi ha qui commemora, hi ha qui celebra, hi ha qui fa festa .





Al meu municipi: Estelada al balcó de l' Ajuntament, estelada en el castell, estelada davant l'oficina de turisme de L' Estartit . ....i tot aprovat en el proppassat ple municipal.




ah!!!!! Estelada a casa meva i en moltes altres cases per decisió personal i pròpia!

5/9/08

LA HISTÒRIA ÉS FETA D'ALLÒ QUE UNS NO VOLEN RECORDAR I D'ALTRES NO PODEM OBLIDAR

1908-2008 CENTENARI DE LA SENYERA ESTELADA - CENT ANYS

En signar-se l’ any 1908 l’armistici de la primera guerra mundial i amb l’esclat de l’aparició de nous estats a Europa, uns joves propers a la Unió Catalanista i pertanyents al semiclandestí Comitè Pro-Catalunya, del qual Ballester n’era el president, aprofitaren el moment polític per internacionalitzar el fet nacional català utilitzant la bandera de l’estel solitari. Dins d’aquest grup, Ballester hi creà o inspirà la senyera estelada, perquè tan els catalans com les potències estrangeres visualitzessin clarament les aspiracions independentistes de Catalunya.

L’estelada” es convertiria en la nova bandera de la Catalunya insurrecta, fins que aquesta recuperés la independència, moment que retornaria, en paraules del propi Ballester, “de bell nou la bandera de les quatre barres, la Bandera Catalana, sense estels, sense blaus, però amb tots els honors. Ben alta, ben dreta i ben sola!”.

La simbologia del l’estel solitari simbolitza, per ell mateix, la llibertat, i en la bandera, la independència del país que representa. El triangle equilàter representa l’estabilitat i la simplicitat.

Francesc Macià l’adoptà com a estandart d’Estat Català el 1922, fet que la popularitzà enormement. A partir d’aleshores, la seva presència en actes heroics és quasi permanent.

L’ús de la bandera pren forma jurídica quan és citada en l’article 3 de la Constitució provisional de la República Catalana (la carta magna de la Catalunya Independent), redactada i aprovada l’any 1928 a Cuba per l’Assemblea Constituent del separatisme català. “La bandera oficial de la República Catalana és la històrica de les quatre barres roges damunt de fons groc, amb l’addició, en la part superior, d’un triangle blau i estrella blanca de cinc puntes al centre del mateix.

Amb la fundació l’any 1931 d’Esquerra Republicana de Catalunya i les seves joventuts la continuen mantenint com la bandera del partit, igual que d’altres organitzacions com
per exemple el Partit Català Proletari de Jaume Compte, que morí defensant-la amb les armes, a la seu del sindicat de dependents (CADCI) a la Rambla, avui seu de la UGT, durant la proclamació de l’estat català, el 6 d’octubre de 1934.

Durant la guerra de 1936 a 1939, l’estelada marxà al front de les columnes Macià-Companys.

2/9/08

ATUR A LES NOSTRES COMARQUES.Un mal dia !!

DADES QUE INDIQUEN ALGUNA COSA .
LLEGIU, OPINEU, I SOBRETOT REFLEXIONEU!

ATUR A DEMARCACIÓ DE GIRONA
MES D'AGOST 29 813./ A CATALUNYA 342082.

VARIACIÓ MENSUAL :+2329 / A CATALUNYA + 20118

VARIACIÓ ANUAL : + 8807

VARIACIÓ EN RELACIÓ L'ANY PASSAT : 41,93 / A CATALUNYA: 27,89 .

DE LES 29813 persones : 15692 són homes i 14121 són dones.

Per sectors o branques d'activitat:

agricultura : autòctons 9 persones/ estrangers : 375 persones
indústria : autòctons 373 persones / estrangers : 782 persones
construcció autòctons 844 persones /estrangers : 2489 persones
serveis autòctons 1103 persones /estrangers : 2758 persones