
Ahir dia 3 d’octubre ens sobtaven les declaracions del President de la FOEG,Sr Joan Martí- en nom dels empresaris .
Com a responsable de la política social i ocupació
d’ UGT comarques gironines i sota el compromís de sentir-me representant de la veu dels treballadors i treballadores de les nostres comarques no puc fer res més que contestar amb tó clar i contundent les seves afirmacions.
Ens deia, en paraules textuals “
la sinistralitat laboral correspon a la picaresca de treballadors que simulen accidents laborals” fins i tot ens parlava d’accidents greus o vertaders i accidents ficticis .
Evidentment tothom sap que les baixes qui les dictamina són els metges i per tant posar en dubte la professionalitat d’un col·lectiu tan important crec que ja en sí és una falta greu, però a més, tothom qui treballa sap les dificultats i els esforços que estem fent en aquest darrers temps en prevenció de riscos laborals. Tot aquest treball ha permés que els números, dades i estadístiques demostrin que els accidents lleus han baixat, tot i que encara ens falta molt per parlar de sinistralitat baixa.
Ningú vol estar ni malalt ni accidentat per voluntat pròpia ,però a més dels metges de capçalera, també hi ha les mútues que controlen i fan el seguiment de les baixes, així que no crec que la simulació dels mals sigui massa possible.
Per altra part, també ens parla que el govern ha de ser conscient que la normativa de riscos és impossible de complir i que són els mateixos treballadors , per exemple els de la construcció, els que burlen la seguretat i es treuen els casc o les tanques”. El que potser ha mancat dir, és que
SEMPRE qui pateix l’accident és el treballador o treballadora,no l’empresari, i que totes les mesures són poques per no perdre la vida en el treball i dic això pensant en les 8 persones de les nostres comarques que han mort en accident laboral aquest 2007, fins avui, i les 68 persones que han patit accidents greus.
Som nosaltres, la classe treballadora, que ens juguem la vida per poder menjar i viure cada dia ! . El nostre dia a dia és treballar per viure i és l’empresariat qui ha de vetllar per les condicions físiques de l’entorn pels seus propis treballadors.
El darrer estudi del departament de treball, i el cito per no dir dades de la UGT i no se’m pugui titllar de dades desviades, diu :
Més del 60% dels accidents greus i mortals es podrien evitar amb una bona prevenció i mesures de seguretat a la feina
Suposo que tot l’empresariat és conscient,teòricament, que el capital humà és imprescindible per a la seva empresa, per millorar la competitivitat i que és el seu principal actiu per seguir avançant, però segons algunes declaracions no ho sembla.
Només treballant junts, anant en el mateix vaixell i buscant les màximes mesures no només de seguretat sinó fins i tot de prevenció, aconseguirem l' objectiu que la sinistralitat sigui un tema menys dur del que és ara mateix.
PD/ El que dic aquí , i d'altres raonaments, els li he dit personalment, al Sr Joan,en el cara a cara, entre ell i jo, de ràdio SER avui al migdia.
PD/ Mentre escric aquest post en Dario Fo en el programa la nit al dia de TV3 denúncia que a Itàlia hi ha cada dia 3 morts blanques- treballadors que cauen de la bastida,accidents de la construcció -i que cal posar-hi fre. Espero que l'estrena d'avui,Temporada alta de Girona, amb la seva obra-monòleg sigui tot un èxit.