28/12/07

ROMA : PASSEJAR I CIVILITZAR-SE. Josep PLA

ROMA : PASSEJAR I CIVILITZAR-SE. Josep PLA
Aquesta frase de Josep Pla és la clau per descobrir i visitar la ciutat.
Roma té moltes cares, olors i colors , és pràcticament una ciutat versàtil, contradictòria, on cada persona hi veu una Roma menor, una placeta arraconada, un grapat de carrerons o una exposició especial- “I Quarto o Quinto Stato pel sessantesimo aniversario della costituzione repubblicana”- on es pot signar en el llibre de visites per recordar sempre més.
El color d’una seducció urbana, són els tons vermellosos a la Piazza Navona, els tons marrons prop del Panteó, els colors palla i rosats groguencs en el palau Montecitorio, seu del Parlament, els colors de la llum i del sol en la plaça del Popolo o en qualsevol altra piazza..
Roma és bruta, algunes façanes fosques, carrers estrets i humits però és una brutícia fina i amb gràcia.
S’hi poden apreciar les olors de les trattories, dels restaurants i de les osteries.
Però per sobre de tot s’hi pot gaudir de l’ art: art en les pedres d’una Roma antiga de turons,de fonts, obeliscs, esglésies, basíliques, fòrums i coliseus, art en els cafès com el Greco o Hemingway on van invocar a la tertúlia escriptors nostres com Josep Pla, art en les pintures de Caravaggio, Rafael,Tiziano... art en les escultures de Bernini o Miquel Angel i art en el menjar de les antipastes, les pizzes, les pastes, els rissotos o senzillament en els caputxinos, expressos i cornettos dels esmorzars de bon matí.
Només acabar dient: Com’è bello questo!

25/12/07

NADAL - 25 DE DESEMBRE 2008

POEMA DE NADAL (JOAN SALVAT-PAPASSEIT)

Sento el fred de la nit
i la simbomba fosca.
Així el grup d´homes joves que ara passa cantant.
Sento el carro dels apis
que l´empedrat recolza
i els altres qui l´avencen, tots d´adreça al mercat.
Els de casa, a la cuina,
prop del braser que crema,
amb el gas tot encès han enllestit el gall.
Ara esguardo la lluna, que m´apar lluna plena:i ells recullen les plomes,
i ja enyoren demà.
Demà posats a taula oblidarem els pobres
-i tan pobres com som!-
Jesús ja serà nat.
Ens mirarà un moment a l´hora de les postres
i després de mirar-nos
arrencarà a plorar.

Us desitjo BON NADAL.

23/12/07

TOT ES FORJA I ES CONSERVA AMB LA CONDUCTA EXEMPLAR -FEDERICA MONTSENY

No m’ha tocat la grossa!
Ahir escoltava que és un engany,i avui, un veí també m’ho comentava. Em deia: és un símbol d’una altra època, estem jugant diners a l’estat veí –loteria espanyola-i encara ens foten!. És amb la loteria que es pot guanyar menys diners.

De fet, el senyor que va tenir ahir la sort amb "l’ euromilió" hauria d’haver jugat 2000€ en un mateix número per aconseguir la mateixa quantitat en la grossa de Nadal. Malgrat tot, segons diuen, sembla ser que ha tocat força a alguna persona de Torroella i me n'alegro molt!

A mi, em toca la grossa cada dia,de moment! Tinc dos fills amb qui comparteixo,el millor possible, bona part de les vivències. Visc en un municipi que té tot allò que un pot necessitar, des de allò que és físic- muntanya, mar, riu, zona urbana, zona rústica, dunes, tamariuà- fins a cultural –museu, art, biblioteca- i social- més de 100 associacions-,i al mateix temps, et permet mantenir la tranquil·litat i "el viure sà"de continuar essent un poble amb gent coneguda.Tinc un treball amb el que gaudeixo, una família que em fa sentir membre d’un gran “clan” i força amics i amigues amb qui puc comptar tant en moments feliços com en moments difícils. Per tot això, us desitjo, i em desitjo,el millor en aquestes festes : PAU,FELICITAT I SALUT!

20/12/07

AMOR A TOTA LA TEVA FAMILIA,AL TEU PAÍS,CATALUNYA,.FINA PERENYA,parlant del seu avi PERE BLASI

Avui l’alcalde del meu municipi ha fet un post magnífic.
Amb el reflex d’un poema de Salvador Espriu es mostra com a servidor dels altres. La humilitat no és precisament un dels valors que abunden en aquests moment, i penso que és molt positiu que la màxima figura, representant d’un poble, es mostri com a servidor i no com a mandatari.
L’esforç ,el treball ben fet, la implicació en la vida social, cultural, en el benestar dels ciutadans i ciutadanes són altres dels valors que ha de tenir qualsevol persona que gaudeixi en el treball polític d’un Ajuntament.
La política municipal implica molt més que guiar una àrea, implica aconseguir un equip de govern cohesionat, on tots i cada un dels membres busquin la manera de millorar el benestar del habitants del seu municipi.
Un regidor no pot dir no hi sóc o no sé de què va. Cal ser capdavanter els set dies de la setmana.
Cada dia és un temps per avançar i l’objectiu final no és altre que tenir un municipi equilibrat i endreçat, al servei de les persones, actiu i emprenedor, amb comunicació, participació , seguretat, identitat, i amb l’orgull de pertànyer al poble català.
Ara que ja portem mig any, gràcies a tots i a totes els que ens ajudeu en aquesta fantàstica proesa de decidir i engegar nous reptes, continuant també els ja començats, perquè la llibertat, la identitat, la cohesió i el benestar social siguin les banderes del nostre municipi.

19/12/07

LES PIMES GIRONINES ESTAN PER SOTA DE LA MITJANA DE COMPETITIVITAT CATALANA - MARIONA DE PUIG.PRESIDENTA DE PIMEC GIRONA

Ahir vaig assistir a la jornada final de l’ EQUAL de Girona ciutaT Durant dos dies s’han presentat les experiències portades a terme pels participants (Ajuntament de Girona, ACCEM, Carites, Creu Roja, Mifas, Drissa, UGT, CCOO, Cambra de Comerç, AGE, Pimec, Foeg,) Han afavorit uns 600 beneficiaris/es en dos anys. S’han tractat tres blocs d’actuacions:
1/ La igualtat d’oportunitats
2/ Com afavorir la contractació dels col.lectius amb especial dificultat.
3/ Les empreses del Tercer Sector : una via cap a la cohesió social.
Ha sigut interessant. Cada una de les entitats ha explicat la seva acció i l’ impacte que aquesta ha generat en l’ entorn social de la ciutat.
Hem conegut dades, com per exemple, que el 38% dels contractats a Girona van tenir dos o més contractes ( segons INEM /UGT comarques gironines), que només el 18% dels restaurants i bars de Girona, de 300 visitats, estan totalment adaptats per a minusvàlids ( segons MIFAS) o que el 78% dels immigrants viuen de lloguer i el 40 % comparteixen pis amb més de 4 o 5 persones o que el 75 % dels treballadors immigrants cobren menys de 1000€ al mes.(ACCEM)
Aquestes dades ens demostren que la idea del projecte és viu , que l’ objectiu de lluita contra les formes de discriminació i desigualtat que es produeixen en el mercat de treball no és ni un objectiu obsolet ni aconseguit i que ens cal continuar treballant molt més en aquesta direcció.El treball en xarxa de les diverses entitats ha de ser el referent per avançar socialment i laboralment.

16/12/07

Sóc a Guantánamo.Avui hi ha silenci administratiu.Laura .personatge de la novel.la Atrapada al mirall.GEMMA LIENAS

Una aturada forçosa m’ha mantingut allunyada de l’ordinador mentalment. He estat al llit enfebrada. Sembla ser que és habitual en mi cada quatre o cinc mesos . De tant en tant, una baixada de defenses, febre altíssima, dos o tres dies dormint i finalment recupero forces.Diuen que el cos diu prou de moltes maneres.
Avui ja estic millor però em quedo tot el dia a casa, contemplant aquestes primeres freds en el sofà, darrera els vidres.
No vaig poder assistir a la presentació de la Gemma Lienas , però pel que m’han dit, com a bona comunicadora que és, va fer gaudir a tots els assistents, sobretot les joves que hi van anar.
Els diaris de Carlota, que es comentaven, són tres llibres que molts hem llegit, les joves i els joves per conèixer informació potser nova, i les mares i pares per saber què pensaven els nostres fills en les seves primeres escapades.
He llegit,també, els dos llibres que ha editat aquest any:
Pornografia i vestits de núvia. Me’l van regalar per Sant Jordi. Narra, amb el recull dels seus articles amb perspectiva de gènere,que ens manca molt per arribar a ser una societat igualitària i paritària. Són escrits sense cap ordre, semblen posats de manera al.leatòria, podrien ser post d’un bloc, tant per la llargada com pel contingut, però et fan pensar,debatre i analitzar els pros i contres de les diverses realitats en que sovint cada una de nosaltres ens trobem immerses. És un llibre feminista i molt comercial per a tots els públics.
Atrapada al mirall (set 2007) és una novel·la on es descriu la violència psicològica que pateix una dona de classe mitjana, la Laura a partir de la recerca de la seva amiga Gina. Ens parla dels dilemes emocionals i dels fets que es donen sempre: L’ aïllament de la víctima, la deshumanització- pèrdua de l’autoestima, pèrdua del sentit de les experiències passades i la injustícia de convertir el botxí generalment en l’únic jutge de les situacions.
Em sap molt greu haver-me perdut la seva presència a Torroella! M’hauré de conformar en continuar escoltant-la a Catalunya Ràdio i Catalunya cultura.
Ara , que esteu connectats a Internet,espero que entreu a la web de La Marató i demostreu la vostra solidaritat amb els cors.Tots coneixem gent que pateixen, han patit o podrien patir malalties cardiovasculars,si continuen així.

12/12/07

I PERQUÈ LA SOCIETAT CONTINUÏ CANVIANT CREUO ELS DITS PERQUÈ CADA VEGADA HI HAGI MÉS MO DELS FAMILIARS DIFERENTS. GEMMA LIENAS.


DEMÀ DIVENDRES 14 DE DESEMBRE A 2/4 DE NOU DEL VESPRE, Gemma Lienas a la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí.
Tindré el goig de presentar-la!
La Gemma Lienas té una trajectòria molt important tant en l’àmbit literari com en l’ àmbit social.
Podem dir que ha escrit literatura infantil, per a nois i noies, per adults i d’altres llibres per a tothom. Les seves obres han estat traduïdes a diverses llengües .
Ha sigut capaç de crear algun personatge, per exemple la Carlota,que és un reflexe de la realitat de les nostres adolescents en la societat actual i amb ella ha tractat temes com l’anorèxia, les drogues, el feminisme, la sexualitat que sovint són encara tabus en els ambients familiars.
Aquest darrer any ha publicat dues novel.les “Pornografia i vestit de núvia” i “ Atrapada al mirall”.Són dues novel.les d’una gran lucidesa i molt incisives per veure la societat des d’una óptica sense prejudicis, podríem dir que són novel.les on es reflecteixen els prejudicis ,posen de manifest les mancances i les injustícies (la violencia de gènere) del nostre entorn més proper.
Però al mateix temps col.labora habitualment en mitjans de comunicació radiofònic i la seva veu és un clam cap a una societat més justa i sobretot més paritària .
Us convido a totes i a tots a escoltar-la i a debatre amb ella els temes dels diaris de Carlota i de la seva obra en general.
Per acabar la Teresa i la Magda ens hauran preparat un tast, com sempre , però sembla ser que no serà una beguda sinó quelcom més llaminer.Fins demà a 2/4 de 9h a la llibreria El Cucut

8/12/07

ESCRIC EL TEU NOM SOBRE ELS MURS DEL POEMA AMB ESPRAI DE PLUJA CENDRA.ANNA MONTERO.Poeta 1954

I algunes persones ens continuen explicant que ja hi ha igualtat entre homes i dones? Que no cal ni incidir ni parlar-ne? De què us queixeu algunes?
Doncs llegiu:
El 65% de les dones treballadores creu tenir "menys possibilitats" de promoció professional que els homes i un 30% percep que el seu salari és inferior al dels treballadors homes que desenvolupen la mateixa tasca, segons conclou l’informe del projecte europeu Equal Vertex .
Per a la seva elaboració s’han realitzat enquestes a 500 dones empleades .
Del total d’enquestades, el 32,6% ha manifestat que ser dona a la seva empresa li ocasiona "dificultats particulars". Les principals dificultats que troben les dones varien depenent dels sectors en els quals treballen. Així, la percepció de tenir possibilitats de promoció professional inferiors als homes s’incrementa fins al 84% en el cas de les dones del sector de l’automòbil i fins al 70% entre les treballadores del sector dels components.
Per la seva banda, les treballadores del sector de la farmàcia detecten el principal problema en la retribució, que el 71% considera inferior a la masculina en igualtat de càrrec i activitat.
L’accés a la formació també es veu afectat pel factor de gènere, tal com assenyalen el 41% de les enquestades. La principal causa d’aquest problema és que l’horari en què s’imparteixen els cursos resulta incompatible amb les altres responsabilitats, encara que la falta de facilitats per assistir a la formació per part de l’empresa també és una queixa bastant important (36,9%).

4/12/07

UN PECAT QUE NO ES POT PERDONAR ÉS PERDRE EL TEMPS.MARTA MATA.MESTRA

ACTIVA’T és la guia que hem presentat aquesta setmana la UGT de comarques gironines.
És una guia interactiva, per la recerca de feina. Jo diria que la primera guia interactiva D'INSERCIÓ LABORAL per a joves. Està dirigida als joves i en ser interactiva permet l’actualització de totes les informacions a cada moment.
La informació és, tot el referent a formació tant a l’educació formal reglada , amb les webs de la universitat i dels cicles formatius, com de la formació contínua o ocupacional. Hi ha temes importants que sovint donem per sabuts i molta gent no n’és conscient, per exemple que tots i cadascun dels treballadors/es del règim general tenim 270 hores anuals finançades per poder fer formació amb un descompte que ens fan cada mes a la nostra nòmina de 0,1 % del salari.
També hi ha informació de la recerca de feina , de fer autoavaluació personal, d’ on cercar-la i com fer-ho.
Un altre apartat és referent a les relacions laborals, que és una nòmina,quins drets tenim i quines obligacions, que és la representació en una empresa...
Finalment trobem la informació de l’autoocupació o del treball a l’ estranger.
Creiem que la formació és un dels camins més importants per l’emancipació dels joves malgrat sigui un pas difícil sobretot tenint en compte que molts són MILEURISTES i el cost de la vida a les comarques gironines és més alt que en altres territoris.
Des d’ UGT hem calculat que a comarques gironines són uns 18 000 joves els que no es poden emancipar ja que necessiten d’ajudes familiars, són els semi-emancipats.(correspon al 51,2% dels joves d’entre 25 i 29 anys).