31/10/08

LA PREOCUPACIO QUE ENS PORTA A ASSUMIR LA RESPONSABILITAT DEL QUE HEM DE FER GENERA BONS CIUTADANS.- INTEL.LIGÈNCIA SOCIAL

Em declaro oient del programa del “cafè de la República” d’en Joan Barnils.
Dia a dia ,va expressant allò que ha estat la noticia, el fet i sobretot allò que ha copsat l’atenció dels mitjans de comunicació,és un magazin amb especialistes de qualitat, aprofundeix en molts temes (amb el benentès de l’efímer temps en que és possible)
I m’agrada l’inici, la ironia que manté en el monòleg inicial.
Cada dia un tema és destriat i sobretot és comparat a sinònims d’ idees o de sil·logismes que potser en un moment et fan riure, i en altre, et fan plorar, i haig de dir que sovint estic d’acord amb ell.
Avui, el tema inicial era les declaracions de la patronal concertada de la salut, i la seva proposta de cobrar, els medicaments i la restauració,de les persones malaltes en els hospitals defensant que això no té res a veure amb la sanitat i que són despeses superflues.
Ai làs! On va a parar "el delicat estat del benestar"??
Ens discuteixen l’educació, la sanitat pública i ara ja no es tracta de l’euro, ara ja anem a copagament o pagament total!!
Molt encertadament en Joan Barnils comentava que potser quan un estigui malalt i hospitalitzat, triarem si ens han de posar la bena o no, per si la volem pagar, el que voldrem menjar perquè ens ho cobraran i potser ens emportarem un familiar per fer la neteja de l’habitació , dels llits, llençols i així fer una mica d’estalvi...!
La crisi s’ha de solucionar com a oportunitat i és veritat que ens hem d’estrènyer tots el cinturó , però perdre drets bàsics ni parlar-ne!!
Hi ha patronal que aprofita per ser oportunistes i destruir allò que ha costat tant d’aconseguir!!
Entre tots hem de solucionar els problemes , ser creatius en les idees però no, arribar a dir bajanades si-us-plau!!

30/10/08

"EL JOC SOL PROPORCIONAR UN RECER SEGUR"-- MARY AINSWORTH

Enyorar allò que en el fons mai has tingut,
buidor per la mancança i tristesa en el cor.
T’has sentit imprescindible per un temps
i només era una il.lusió?
Era impossible continuar però esperaves un alè,
Imaginaves temps millor i era només somni!
Mai hem conegut l’ordinari, el quotidià
i ens hem mantingut en l’extraordinari.
Poc a poc la lluentor s’ha perdut
I les arrugues s’han visualitzat.
Tornarem a fer camí
Però costarà saltar els obstacles.

Un munt de records romandran
en l’anàlisi i en el pensament.,
vivències, experiències, fets i paraules
que mai has viscut sincerament,
només el sentiment que pots expressar
o que has interioritzat sense comentar.

un alè

26/10/08

"CAMÍ DELS VENTS HE ESTIMAT L'ALTRA PLANA,EL VOL DE LES GAVINES ALS SEMBRATS"MªANGELS ANGLADA, parlant de la plana de Vic i L' Empordà

Després de tantes dades negatives en economia i en el món laboral ja comença a ser hora de crear debat social a noves formes d’organitzar-nos, a noves formes de veure la vida.
Cal obrir un debat social dirigit a la ciutadania , per tant a empresaris/es i a persones treballadores referent a la distribució horària actual del mercat laboral i sobretot a l’organització del temps de les persones, és hora de proposar un canvi de model productiu que inclogui l’ús del temps. Es tracta de “repensar la societat” ara que està de moda aquest concepte i hom repensa els conceptes.
Està clar i demostrat que més hores en el lloc de feina no representen ni més treball ni més productivitat. En un estudi d'estats de la UE som el quart estat en hores de treball (mitjana de 42) i l’11è en productivitat, mentre que el primer en productivitat és Luxemburg que és el que menys hores treballa la seva ciutadania.
A Catalunya el 51 % de la població ocupada treballa en horari partit, i l’informe de la fundació Jaume Bofill, sobre les desigualtats a Catalunya diu que el 43,8% dels catalans i catalanes asseguren tenir problemes per conciliar la vida personal, familiar i laboral.(el 52% de dones i el 35,4 % d’homes)
Hi ha moltes més dades que us podria explicar que corroboren la premisa de que cal un canvi en l’organització del temps de treball per assolir un horari més compacte i productiu , que faciliti la conciliació de la vida laboral,personal i familiar. Si podeu i voleu, demà en el magazine en directe de TV Girona de les 12h i de les 4h de la tarda us explico les propostes d’ UGT .

25/10/08

"LA REVOLUCIÓ VA D'HOME A HOME,DE COR A COR" JOAN BAEZ

Avui ha sortit l’ EPA – enquesta de població activa del trimestre - publicada per l’ INE i les dades de Girona una vegada més són esgarrifoses, la taxa d’atur se situa en 10,64 % ,la més elevada de totes les demarcacions (Cat un 8,9%).
Si les comparem, aquest trimestre, tenim 15.900 persones més que l’any passat aquest mateix temps i un increment d’un 11% més que el trimestre passat , (4200 persones més -que representa quasibé 50 persones més cada dia)arribant a les 42 300 persones.
Les dades eren previsibles, malgrat pensar que són molt negatives.
Som una demarcació que hem liderat l’ocupació en dos sectors primordialment, en turisme, i per tant el sector de serveis, i en la construcció.
La crisis, ha provocat una forta davallada del sector de la construcció (o a l’inrevés ?) arribant a representar un atur superior al 20 %, i constantment hi va havent una pèrdua de llocs de treball, per finalitzacions d’obres i serveis o simplement per acomiadaments.
L’ocupació turística a les nostres comarques s’ha mantingut i per tant, l’ocupació en llocs de treball no ha minvat, però any darrera any durant aquest trimestre augmenta l’atur ja que hi ha la finalització dels contractes de temporada d’estiu.(estructural)
Aquestes són les dues raons que explicarien l’increment de l’atur però a més cal afegir-hi una manca de confiança generalitzada i una manca de diner de les entitats financeres per assumir els nous reptes de les empreses, tot això , ens coacciona a no avançar i per tant, cada vegada la troca es fa més gran i serà més difícil sortir-ne, si no hi posem mà ràpidament.
Cal poder continuar amb la vida de les empreses que tenen un bon pla de viabilitat. Aquesta hauria de ser tasca, primer dels empresaris, després de les entitats financeres i perquè no, de l’administració pública , però també cal que les persones que ja estan a l’atur puguin canviar amb rapidesa de sector i anar a nous filons i sectors emergents, per tant, cal planificar una formació eficient i clara i sobretot adaptada als nous temps.
Entre tots hem de rescatar la confiança en la indústria , en el consum, en les persones , i no deixar adormir les fonts de recursos cap a una competitivitat i un lideratge necessari per afrontar com a país les turbulències i les bonances de cada època.

19/10/08

PENSEM LOCALMENT X ACTUAR GLOBALMENT I TREBALLEM GLOBALMENT PER SOLUCIONAR LOCALMENT.

Aquests dies he viatjat a la Xina amb una delegació de 6 persones de la UGT de Catalunya, encapçalada per Pepe Alvarez,fruït d’ un intercanvi amb la Federació de sindicats de Xina.
El que he vist ,em fa reflexionar,com a primera impressió , així:
La Xina és un país especial!! Molt especial!!!
És un estat comunista que es regeix per un règim de partit únic però en el que s’ha privatitzat l’economia , amb el que comparteixen la ideologia comunista amb una pragmàtic consumisme.
Pels carrers diferències abismals: cotxes immensos de grans marques i de vidres negres i al costat carretons amb cartrons traginats per un ase,edificis de disseny de 60 i 80 pisos a barracons de fusta, hutongs (carrerons) de terra sense clavegueram amb avingudes espectaculars o escalextrics d’autopistes, gent de tota mena: cares rodones o ovalades, baixets i alts, combinacions de roba occidental amb algun vestit típic de zones rurals, moltes persones fent cua per qualsevol esdeveniment...
A les empreses :Tecnologia i innovació punta o fàbriques que no s’ensenyen i ens diuen que ni existeixen...
Molta contaminació, boirina sempre en el cel. Allà tens clar que ens estem carregant el planeta i que cal fer molt més del que fem, no per millorar, sinó tan sols per conservar.
En economia també penso en una forta dicotomia, per una banda el país amb el quart PIB més alt del món, una superpotència emergent en quan a innovació i desenvolupament, una moneda sobrevaluada (100 yuans= 8,9 € ) però una mà d’obra barata, el que permet un comerç internacional important però un consum intern molt baix.
Hem visitat Beiging (16,32 milions d’habitants), Sanghai ( 18,58 milions d’habitants) i Hangzhou .
Es important saber que aquest mateix any, el gener passat, ha entrat en vigor la nova llei de contracte de treball, que planteja l’existència d’un contracte escrit per mantenir una relació laboral, la indemnització per acomiadaments d’un mes per any treballat,la regulació de la jornada de treball o de les hores extres,la contribució al fons social de pensions (15%) i la negociació col·lectiva. S’ha obert una finestra estratègica.
Malgrat tot, em queda un nou raonament per desxifrar o les empreses i els xinesos controlaran el mercat i engoliran el comerç internacional sota els efectes dels interessos asiàtics o ells mateixos petaran per les seves pròpies contradiccions.
I finalment, quelcom que cada vegada és més evident, els problemes i les solucions cada vegada més han de ser a nivell global: "pensem localment per actuar globalment i a l’hora treballem globalment per solucionar localment".

1/10/08

JORNADA MUNDIAL PEL TREBALL DIGNE

Algunes dades a conèixer:

El Fons Monetari Internacional en la seva revista d’economia mundial de l’any 2007 reconeix que les desigualtats han augmentat en 5 de els 7 regions del món en aquesta darrera dècada.

La OIT reconeix que a l’ Àfrica el 80 % dels treballadors subsisteix amb menys de 2€ al dia i en el món el 43,5% dels treballadors del món no guanyen el suficient per viure per sobre del llindar de la pobresa.

Al món hi ha 218 milions d’infants que treballen en edats que van des dels 7 als 14 anys.

L’any 2006 van perdre la vida 144 sindicalistes per exercir el seu treball.

Davant d’aquests fets i molts altres com aquests,el dia 7 d’octubre celebrarem la JORNADA MUNDIAL PEL TREBALL DIGNE .

El TREBALL DIGNE té 4 pilars fonamentals :

L’ocupació.-
Una ocupació amb ingressos justos per una vida digne, igualtat de tracte i d’oportunitats per a tothom, bones condicions de treball, salut i seguretat al lloc de treball, accés a un treball productiu i perspectives de desenvolupament personal.
Drets.-
A llibertat d’organització i d’expressió a negociar col.lectivament a no patir discriminació, a no haver-hi treball infantil ni forçós i a l’existència de lleis laborals justes.
Protecció social
Societat justa i inclusiva, protecció davant la pèrdua d’ingressos a causa de l’atur, la malaltia, la maternitat o la vellesa i seguretat en l’ocupació i en les èpoques intermitents de sense ocupació.
Diàleg social
Que ens puguem representar i estar representats com a treballadors /es
Que existeixi diàleg social com a base de l’estabilitat social ,i d’una societat sostenible.

Per tant més que mai tots i totes els que creiem que és possible un món basat en la solidaritat i el respecte dels drets de les persones hem de fer-nos visibles!!!!
CONCENTRACIÓ A LES 12H DAVANT LA SUBDELEGACIÓ DEL GOVERN DE GIRONA
MANIFESTACIÓ CONCENTRACIÓ A LES 7H A BARCELONA
ATURADES DE 5 A 15 MINUTS A LES EMPRESES A LES 12H DEL MIGDIA.
MOCIÓ A TOTS ELS AJUNTAMENTS