10/10/09

ELS BROTS VERDS ENCARA SÓN MOLT ESCADUSSERS" conseller ANTONI CASTELLS

Ahir , vaig assistir a la Jornada “Perspectives econòmiques : Per un model de competitivitat” del PSC de Girona amb el conseller Antoni Castells a Girona.
Per qüestió de feina vaig arribar 10 minuts tard -cosa que em molesta molt- i em vaig perdre la presentació de l’ alcaldessa Sra Anna Pagans, però per contra, vaig poder seure a darrera de tot en una situació privilegiada per poder “flairar i esgarrapar” el clima de l’ambient i de la reacció dels oients .En la conferència del conseller tothom atent, a l’hora de la taula rodona l’ambient més distès i alguns ja van desfilar sense esperar el final de la jornada.
Del conseller podria dir que :
Optimisme poc ! Més aviat realisme i clarividència de futur!
Ens va comentar, entre altres idees, que :
“El creixement seria negatiu aquest trimestre, el primer del 2010 i el segon”.
“Cal una contenció pactada de les rendes per millorar la competitivitat”
“ L’atur seguirà pujant fins que no hi hagi un creixement del 2% “.
“Els brots verds encara són molt escadussers”
“ Ara l’ajustament no pot venir per la via de la devaluació de la pesseta” .

Durant l’hora que va analitzar la realitat econòmica actual va passar d’aquest poc optimisme -ens va confirmar que estem molt pitjor que els altres països degut sobretot a l’elevada taxa d’atur,la caiguda del sector immobiliari i l’excessiva dependència exterior”- a buscar solucions a mig i llarg termini “ ajustament pressupostari i reformes en profunditat”.
Va deixar clar que la prioritat és la recuperació , amb dos tipus de mesures , les dirigides a la protecció social cap a les persones –que ell va anomenar aspirines per la malaltia infecciosa - i millorar la competitivitat i fer inversions públiques, com a medicament curatiu de la infecció en la malaltia.
Després, una taula rodona. L’economista J Oliver de la UAB va donar l’aire provocador de la tertúlia, l’empresari gironí Pere Cornellà va fer un cant a la innovació i a la formació com a bona solució a la petita i mitjana empresa i la Dolors Llobet de la CONC que va apostar per solucions com l’ Acord Estratègic i la priorització de les necessitat de les persones.
El que va quedar clar de la jornada és que “ El més important no és quan sortirem de la crisi, sinó el com en sortirem“.