3/7/08

UN ALTRE MÓN ÉS IMPRESCINDIBLE, I SENSE LES DONES NO ÉS POSSIBLE”.MARIBEL NOGUÉ.Economista

El creixement econòmic dels darrers anys ha deixat d'una banda unes empreses del sector immobiliari i uns inversors nacionals i estrangers molt enriquits, mentre que, d'altra banda, les persones treballadores no hem vist incrementats els nostres salaris al ritme que ho ha fet l'economia i s'ha estimulat les famílies a endeutar-se de manera il·limitada. De fet, els salaris reals (que és el resultat de restar-li la inflació als salaris nominals) han crescut per sota de l'1% de mitjana i fins i tot han arribat a disminuir algun any.

L'augment del nivell de preus, en augment durant els darrers mesos a causa de l'evolució del preu del cru i d'alguns productes d'alimentació (com els cereals), posa en perill la futura evolució de la capacitat adquisitiva dels treballadors i les treballadores.

Els tipus d'interès que marca l'euríbor, principal indicador del preu dels préstecs hipotecaris, ha passat del 2,3% el juny de 2004 al 5,4% el juny de 2008: el preu que paguem per haver-nos hipotecat s'ha més que duplicat en quatre anys.

En aquest context, avui el Banc Central Europeu ha decidit pujar els tipus d'interès 25 punts bàsics, fins al 4,25% quan, fins ara, aquesta no ha estat una mesura que hagi controlat realment la inflació.
El mes de juny, la inflació a Europa s'ha situat en un 4%, mentre que a Catalunya la situació encara és pitjor, ja que els preus en un any s'han incrementat un 5,1 i a Girona 5,4. I en realitat aquest augment de la inflació incideix més sobre les economies més petites, és a dir, els treballadors/es amb baixos salaris, ja que precisament els preus dels aliments, de l'habitatge i del transport són els que més han pujat i són aquests els que composen el 70% de la cistella de la compra de les persones treballadores.
Els salaris no són els responsables de la tensió de preus que actualment pateix la nostra economia i NO VOLEM CANVIAR ELS BITLLETS PER MONEDES!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Es bona, literalment,aquesta idea de no canviar els bitllets per monedes .Tot i que penso que per força els treballadors és el que haurem de fer.

zel ha dit...

Jo més aviat penso que si el cru influeix (i és cert, però no oblidem que ens donen de referència el preu en dólars i ara per ara, si ho passem a euros no és el mateix!!!!)
Crec que hi ha un ingent percentatge d'especulació, que és el que ens fot, i una pèrdua total de principis per part de les entitats bancàries que segueixen fent-se les barbes d'or, tot i que els de a peu ens haguem de rascar la butxaca buscant la darrera moneda del mes...

Merda de món civilitzat...
De qualsevol cosa en diuen civilització...

Petons de veritat sense inflacionisme!

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

hola noia, et diré que tot és pura manipulació, l'economia que teniem no podia durar, els que eren rics encara se n'han fet més i ara, cal modificar el mercat per que els mateixos poguin fer-se encara més rics. Els que podien vàren comprar pisos, quins pisos han estat tancats fins fa quatre dies, ara estan llogats, aquest és pels propers anys el millor negoci...si no fixat com han apujat els preus de lloger en pocs mesos. Sempre reben els mateixos, els treballadors de clase mitjana/baixa que han de comptar molt i molt per arrivar a final de més. També poden fer com jo, deixar de pagar la hipoteca a veure que em proposa el banc per sortir-me'n d'aquest merder...tots n'aprenem de jugar al nostre favor, un dia o altre.

menta fresca, aufàbrega i maria lluisa ha dit...

deixa que insiteixi en una cosa que no hauriem d'obviar, l'economia està en mans d'uns pocs que la manipulen a la seva conveniencia. El barril brend està al mateix preu que fa 4 o 5 anys, llavors per què li donem la culpa al petroli? no ens deixem manipular tant i no els hi donem la satisfacció d'entrar en el seu joc.Com? cada un ha de saber trovar el seu camí per fer-ho.

@RusKiiis ha dit...

EL CAPITAL ENS XUCLA LA SANG A N´ELS OBRERS, COM SEMPRE, PERÓ CADA VEGADA MÉS, ARA QUE ENS TENIEN ADORMIDETS EN UN SOMNI BONIC... I DE COP I VOLTA S´ENS DESPERTA AMB UNA XUCLADETA AL COLL... AIX (Sort que jo tinc el Tro i no em caldrá gassoll per viatjar, peró Dolors, ara que si arribo tardet a l´oficina no em retregueu la tardança, que jo tindré més remei d´adoptar el ritme dels carreters de temps enrrera).

Salut Dolors.

Anònim ha dit...

Quin món!
Avui consultes pel Barça!
La TV pública fent programes especials de fútbol,dedicant sondeijos de diner públic per un assumpte privat.
Costa gestionar el sentiment de la gent sense continuar sense principis.Un país que anem fent i prou sense fer canvis!
L'economia en mans d'uns pocs, cada dia més pocs i més rics i els altres,amb mans més foradades perdent els diners del treball diari