5/11/08

"l’actual crisi financera no ha d’amagar els veritables reptes"

Ara arribo de participar en la jornada dels economistes 2008 de Girona.
El títol a debatre era “Polítiques econòmiques per una economia en crisis”
Els tres ponents eren :
Sr. José Antonio García-Duran catedràtic de la Universitat de Barcelona
Sr. Alfred Pastor professor de l'IESE
Sr. Josep Piqué president de Vueling
El format era tipus el del programa 59 minuts de la Tele, els ponents feien 5 minuts d’exposició i després 5 persones representants dels agents econòmics i socials de les comarques gironines els fèiem pregunta –resposta .
Molt de públic , evidentment la majoria persones del curs de 5è d’econòmiques o de ADE.
Els ponents, m’han sobtat , el primer el Sr Garcia Duran ha parlat amb to molt optimista que la recessió serà curta i dèbil, que fins ara era insostenible el creixement que teníem i per tant tornem a la normalitat. En termes sectorials per exemple ha exposat que el sector immobiliari havia de parar la producció per regular-la però que en 1 any i mig s’acabarà l’estoc i tornarà a la normalitat. Segons ell, la manca de confiança es recuperarà ràpidament.
El segon Sr Alfred Pastor, ha parlat dels tres planells diferents;la part financera, el mercat borsàtil i l’economia real basada en les immobiliàries i el consum. Ell ha parlat de Depressió encara que diferent de la gran depressió del 29.Creu que no serà la crisis més profunda que hem patit . Veu Europa com un estat de membres sense veu única.
Piqué ha sigut el més pessimista, ha parlat d’una crisis complexa i global malgrat dir que de totes les crisis un se’n surt. Política monetària exageradament expansiva. Economia productiva que perd competitivitat geenral dèficit exterior. Cal reformar el mercat de treball i el sistema educatiu.
Malgrat ser figures de primer ordre enteses en el tema,en molts moments he discrepat, sobretot en les respostes. a les nostres preguntes Han presentat solucions totalment liberals de mercat lliure i sense tenir massa en compte la classe treballadora. Per mi,el millor orador en Piqué , el més proper a les meves idees l’ Alfred Pastor i el més llunyà en ideologia ha sigut en Garcia Duran.
En acabar,he parlat amb economistes del públic que coneixia de l'epoca d'estudiant i m'ha agradat retrobar-nos.

Espero que guanyi Obama i representi un canvi clar a EEUU.Ell ens ven canvi, esperança, creure en el futur i dòna nou esperit als joves.Si visqués a EEUU seria demòcrata i no republicana.

Demà també manifestació "En defensa de l' ocupació i la indústria".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Perquè no començeu els politics per abaixar.vos el sou? això no ho fareu oi. al contrari vinga tripartits sous sous i més sous astronòmics, i mentrestant la classe obrera a pringar, en diria una de molt grossa i me la callo, lluiteu més pel poble i no tant per la vostre butxaca....