8/3/11

8 DE MARÇ ,DIA DE LA DONA TREBALLADORA


El DIA 8 DE MARÇ DIA DE LA DONA TREBALLADORA.

M'agrada reivindicar aquest nom i no el dia de les dones com sembla que està de moda ara. Són les dones treballadores, tant en treball remunerat o no, les que han fet avançar la societat cap a una certa igualtat.
D'uns anys ença s'han fet grans avenços per posicionar-nos en igualtat de condicions a la societat, però el cert és que ens queda molt camí a fer.
Desigualtat salarial (26 % menys el salari mitjà femení que el masculí) el que implica també menys pensió de jubilació i menys diners per les contributives . Una pensió mitja de jubilació d' home són 1010 €, la d'una dona són 598 € i si mirem les prestacions contributives per desocupació,un home són 29,84 € i una dona 25€ , un 85 % de la dels homes.El que ens porta a menys autosuficiència i per tant, a més dificultat de llibertat.
En sectors ocupem els sectors i som majoritàries en els més precaritzats, hi ha segregació horitzontal i vertical, evident. Però en èpoques de crisi cada vegada som més vulnerables , per exemple l'atur femení de llarga durada s'ha multiplicat per quatre durant aquests darrers dos anys de crisi,ara ja tenim més prestacions assistencials (52%) que contributives ,i certs permisos, com el de paternitat que ens podrien portar cap a la nova masculinitat o a la igualtat més efectiva s'han reduit, sent només un 1 %.
Hi ha canvis negatius radicals per exemple si parlem de titulats universitaris el 60 % són dones però en direccions generals només són dones un 4,5 % ,i només de pensar el que ens diu la Cambra de comerç de BCN en el seu estudi de que el PIB català perd 977 milions d' euros per manca del talent femení derivat de que un cop som mares moltes hem d'abandonar el mercat laboral o renunciar a promoció interna , se'm posen els pèls de punta, i em vé al cap´, què passaria amb una independència feminista?

EL 8 DE MARÇ ENCARA TENIM MOLT PER COMMEMORAR i el que està clar és que hem de continuar treballant en la lluita contra les desigualtats per guanyar espais i ho hem de fer des de dins , amb DONES AMB INICIATIVA, AMB DONES AMB EMPENTA,AMB DONES AMB ACTITUD MÉS ACTIVA , AMB DONES AMB LIDERATGE i tot per una societat més justa i equilibrada, que el gènere no sigui una dificultat sinó que entre tots i totes eliminem prejudicis i construim un mónmillor amb una nova organització social del treball i dels temps .

2 comentaris:

nena noia dona ha dit...

Sóc jubilada i ja em sento potser més identificada amb dona sense adjectius en un dia com avui. Per altra banda m'encanta el teu article, seguirem treballant per la igualdat real.

Anònim ha dit...

Ets una gran dona. I moltes hauriem de prendre model de tu. Saps portar els termes de reivindicació,de feminisme,i de llibertat fins al to adequat.Cuida't molt. Sabem que ens defensaras amb ungles si convé.


Les treballadores del teu centre.