11/2/12

LA REFORMA LABORAL del 10 de FEBRER DEL 2012


Ahir a un grup de joves de 3er d’ ESO , que m’entrevistaven a la seva classe,al matí abans que el govern del PP hagués enunciat la reforma ,els vaig dir que seria un dia històric pel contingut i pel continent d’aquesta reforma. I així ha estat!!

Continent:

És la primera reforma laboral de la història que no ha comptat amb el coneixement previ dels agents socials i econòmics , per tant ni consens ni tan sols informació

Contingut :

Suposa un nou i gravíssim cop als drets laborals en aquest país, ja que deixa desequilibrada la balança de forma descarada a favor dels empresaris en detriment dels treballadors/es, que resten a disposició dels balanços econòmics de l’empresa com a simple instrument d’ajust de comptes. A partir d’ara serem eines , instruments, coses en el centre de treball.

• Algunes idees del contingut :

Generalitza l’abaratiment de l’acomiadament a 33 dies en cas improcedent i a 20 els precedents que, amb l’ampliació màxima de les causes objectives, seran la immensa majoria.

Suprimeix l’autorització de l’administració per aprovar expedients de regulació d’ocupació amb la total indefensió que això generarà. Només es podran recórrer a través de la justícia ordinària i en cassos de vulneració de drets fonamentals

Les empreses es podran despenjar unilateralment dels convenis territorials o de sector.

• A partir d’ara els empresaris cobraran bonificacions de 3.600€ i 4.500€ per contractar joves i aturats de llarga durada respectivament; que pagaran els seus salaris amb el 50% de l’atur generat pel contractat, el que vol dir que els empresaris tindran preferència pels que tinguin prestacions més elevades i cap pels que l’hagin exhaurit; i que a sobre durant el primer any els podran acomiadar gratuïtament i a partir del següent amb 20 dies.

CONSEQÜENCIES :

1/Acomiadament massiu dels treballadors actuals i si es necessari substitució de nous contractats joves i en condicions de precarietat per tant no servirà per estimular la contractació.
2/ Aquesta reforma laboral no pot reactivar l’economia, perquè en realitat el que cal és crèdit a l’abast d’empreses, inversió pública pels sectors productius i poder adquisitiu i estabilitat en la contractació per animar el consum. Està clar que no respon més que a les velles reivindicacions de la patronal que ara troben la seva oportunitat gràcies a la crisi econòmica.