29/11/12

LA CATALUNYA ANTIFEIXISTA

Avui, dijous 29 de novembre de 2012 , havia de presentar un llibre a la casa de cultura a Girona, que em feia molta il.lusió. Per un problema personal de salut no hi podré ser , però com que ho tenia preparat ho deixo aqui.
Val la pena llegir , són 304 planes que obren una nova escletxa a la història de la guerra civil.Us el recomano !
PRESENTACIÓ
Bona nit , és un plaer presentar aquest llibre "La Catalunya antifeixista. El Govern Tarradellas enfront de la crisi política i el conflicte social, setembre 1936-abril 1937", per tres raons :

1/ Pel moment en que estem vivim , després d’unes eleccions on ha quedat palès que la majoria de ciutadans i ciutadanes  de  Catalunya hem optat per l’eix nacional i social a l’hora.

2/ Per l’autor ,per que és una persona vinculada i compromesa com a delegat i dirigent amb la UGT de Catalunya des de fa molt temps i esperem que per molt de temps! Josep Antonio Del Pozo és historiador, bé,és doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002).
És una persona molt coneixedora dels fets i de la temàtica que explica en el llibre ja que abans és autor de diferents treballs sobre la Revolució i la Guerra Civil de 1936-1939, entre els quals destaquen 'El Comitè Local de Defensa (juliol-octubre 1936)', a 'La República i la Guerra Civil a Sabadell (1987)'; 'Els milicians molinencs: la centúria 33',  'La crisis y la recomposición del Estado en la España republicana, a partir del ejemplo catalán', 'Historia y Política' (2006) i 'Poder legal y poder real en la Cataluña revolucionaria de 1936 o El Gobierno de la Generalidad ante el Comité Central de Milicias Antifascistas y los diversos poderes revolucionarios locales (2012)

3/Sobretot per la visió que ens dona en el llibre, pel seu contingut:
Com veieu el tema és, la guerra,tema que s’ha escrit molt, però no, des de la perspectiva  que ho fa ell.

L’escenari és: Entre els mesos d'octubre de 1936 i abril de 1937, quan la majoria de comarques catalanes foren l'escenari de nombrosos conflictes que desembocarien en els Fets de Maig. El Govern d'unitat encapçalat per Josep Tarradellas amb la participació de la CNT, s'orientà cap el redreçament de la Revolució i la recomposició de l'aparell de l'Estat a través de la dissolució dels comitès i la reorganització municipal. Començava el procés de transició de l'ordre revolucionari a l'ordre antifeixista.

El llibre sintetitza fets i els fonamenta  ,del dia a dia ,però sobretot de la cultura republicana , de  la dignitat dels  comportaments de les persones amb idea de servei ,del que representa el republicanisme des d’una perspectiva de valors . Però,no tot en format dolç i el llibre descriu també la resistència que va trobar el Govern de la Generalitat per a imposar la seva autoritat, així com la conflictivitat social i política existent a la reraguarda i en els municipis.

El sindicalisme és present en tot el llibre. De fet també podriem dir que és l’estudi de la documentació del temps del govern Tarradellas sobre els sindicats i la societat. Amb un enfoc de col.lectiu, de grup, un enfoc molt social, parla dels treballadors/es , dels sindicats , per tant focalitza els fets en les classes socials i no en persones determinades com ens trobem en altres llibres d’aquesta época per exemple, que parlen de la biografia del President Tarradellas o de Companys .

Així que,  no parla de la guerra civil només de forma política i econòmica com sovint estem acostumats ,sinó des de la visió social.

 Després de llegir el llibre podriem dir que narra els fets d’una época de revolució sindical, social i popular, però no solsament explicat de manera romántica sinó amb tots els ets i uts com per exemple també el parer de retrocés de l ‘anomenada  revolució mentre que  a l’hora  es formava la reconstrucció del nou estat republicà.

Ens parla de les bases obreres de la  CNT, de la UGT,del POUM, del PSUC, d’ ERC i de les complexes relacions , des de la resistència dels anarcosindicalistes al discurs de la Generalitat ,que el veien com una renuncia a la revolució, als valors d’un temps de republicanisme, de dignitat, de llibertat i sobretot d’ètica, del paper dels sindicats en un temps determinats amb una visió de construcción social i nacional que poques vegades ens es reconegut

Només em queda dir ,de resum, que és un estudi  de reflexió d’un temps determinat de la guerra civil d’una manera totalment social que feia molta falta,i que deixa constància d’una mirada de l’autor  amb adjectiu de rigorositat , d’estimació envers el tema , d’ideologia social d’esquerres i de compromís amb les classes treballadores , però a l’hora és un llibre  amb  molt rigor , perque  no diu res que no documenti i provi de forma fefaent, amb una extensa  bilbliografia al final ,el que ens indica que hi ha hagut moltes hores de treball .Per tant , per tot això i molt més que em deixo MOLTES GRACIES ,COMPANY pel teu compromís i per deixar constància escrita d'uns fets i un temps en aquest llibre, amb una gran visió social!!