12/8/07

ALLÒ MILLOR DELS HUMANS ÉS FRUIT D'UNA BARREJA ENTRE ELS SENTITS I LA RAÓ-IMMA MERINO

Aquests dies del mes d’agost en que l’activitat laboral disminueix, el descans és tema de debat. Dic debat ja que compartint estones amb els més propers, comentem si necessitem descansar fora de l’entorn habitual, si és necessari anar lluny, si hem de planificar estades en altres països per poder explicar les fantàstiques vacances, si volem veure els amics i amigues o bé si cal estar sols per desvincular-nos de tot....
Les raons que justifiquen cada una de les premisses arriben a ser ponències, però hi ha quelcom en el que em pensava que tothom coincidia, i és que, aprofitem el temps per llegir molt més que en temps d’activitat ordinària. Però, ni en això vaig encertada!
Avui, en el diari es publica un resum de l’informe de l’Idescat i veig que ens falta molt encara per arribar a dir que en general tenim afició a la lectura.
A comarques gironines quasibé un 33% dels enquestats admeten que no llegeixen mai o gairebé mai, mentre que a nivell nacional és un 27%.(l’enquesta era d’11.000 catalans i catalanes)
Contrària a aquest fet, recomano llegir també com una manera més de fer vacances, de canviar el xip del treball, de sortir fronteres enllà sense moure el cos del sofà o de la tombona.
Aquests dies després de llegir EBEN de Ryszard Kapuscinski(mort aquest passat gener) us puc dir que he fet un bon viatge , un camí físic i psicològic cap a l’Àfrica, un camí envers la història petita, els racons dels pobles i de la gent que ha lluitat per sobreviure
Amb la seva mirada lúcida i penetrant com a reporter ens apropa a un mosaic de vides, de somnis i d’inquietuds.Un viatge per la història petita.
Sovint els seus llibres, entre periodisme, narrativa i descripcions ens submergeix en el paisatge que no es veu .
Llegint, els problemes no desapareixen però s’evaeixen, i les il·lusions es fan realitats.
Llegir, també és una manera de fer vacances .

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tant que t'agrada viatjar i aquest any no ho hauras pogut fer durant les vacances.Però,com sempre,saps trobar suc de la fruita seca,o llenya a l' arbre caigut.Et diverteixes llegint,una de les teves aficions.
Per cert,un llibre de narrativa intencional com tots els seus escrits.Una bona tria per aquest temps.

zel ha dit...

Ai,Dolors, que m'agrada el comentari sobre les lectures... Els /les febrosos/es llegidors/es embogits/es, pensem que, si senyora, un llibre et fa anar al cor mateix d'allò que vol transmetre. Si és un llibre ben escrit, és clar. Veus com es fan viatges "mentals" també? Tantes vegades que hem tingut aquesta conversa... Petons. I sopar!

DOLORS ha dit...

Zel,és veritat que hem tingut aquesta conversa , el que discrepem no és que no es puguin fer viatges mentals amb la lectura, en tot cas, que també és important fer-los de manera real. La lectura i el viatjar són dos elements complementaris, per mi.

zel ha dit...

Bufona, ja no discrepem, recordes que em vas convéncer? I ja n'he fet algun ... i t'he donat la raó! Recorda sopar...

Anònim ha dit...

Jo també faig vacances llegint però tu tens la sort de poder marxar i viatjar la resta de l' any.N´hi ha que no podem ni per diners ni per tps.
A on aniràs aquest any a Amèrica, a l' àfrica...Els teus viatges sí que són per mostrar en la presentació del llibre de la festa i no els d'en Bellapart, que ha fet la llicenciatura d' història aquest home?Sort que has fet el pas a ERC perquè al PSC-PSOE no es pot aguantar.