1/6/08

DEIXAR EL TEMPS ESCOLAR-SE ENTRE LES PARAULES.Anna Montero.Poeta catalana

Aquesta setmana, des d' UGT comarques gironines, vam fer saltar a premsa el fet de que una cambrera d' Hipercor fos “castigada”(crec que és la paraula més adient per descriure el fet ) per portar una arracada de 7 centímetres d'allargada.
La veritat és que, els que em conèixeu,sabeu que tinc una falera per les arracades, m'agraden quasibé totes, però sobretot les de dissenys especials , les de bisuteria de colors, les que fan joc amb el meu suet , amb el meu cabell o amb les meves sabates. I dic això, perquè vaig quedar astorada i no m'hagués pensat mai que unes arracades a l'any 2008 podien ser motiu de conflicte en qualsevol feina.(Bé, fa molts anys recordo que es discutia si un home-professor podia anar a classe amb arracada, però això era a la meva època d'estudiant- a la prehistòria.)
Doncs bé, aquesta setmana , arriba el company de la secció sindical de l' HIPERCOR i em dóna un full on hi diu que a la Pilar, companya cambrera se li fa saber que ha de quedar-se 16 DIES A CASA SEVA , SENSE FEINA I SENSE SOU PER PORTAR UNES ARRACADES DE 7 CENTíMETRES D'ALLARGADA ja que això és un fet que va contra la normativa de la manipulació d'aliment.
La meva reacció va ser pensar que hi havia alguna altra cosa a darrera-(fins i tot als centres escolars quan un noi o noia se'l castiga i s'ha de quedar a casa tres dies per una falta greu,se li han donat abans tres avisos lleus escrits que s'han de tornar al centre signats pels pares)
Els de la secció sindical em comenten:
1/ anava perfectament uniformada,
2 / és cambrera ,
Així, no manipula aliments en el sentit de fer pizzes que en tirar-les enlaire li podria quedar enganxada l'arracada, o de fer hamburguesa que li podria caure i provocar un dany irreperable a la dentadura d'un client,simplement és cambrera de safata , de la barra a la taula.

Uff! Ens calen molts plans d'igualtat , molts discursos, molt creure amb la igualtat de les persones de veritat per poder abolir actituds masclistes i prepotents de determinats caps, i també ens convenen moltes treballadores sindicalistes valentes per denunciar cada una d'aquestes actuacions que atempten contra un dels més bàsic drets: el de la igualtat de gènere en el treball.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Pensava que aquestes coses no passaven avui en dia.quina feian que queda per arribar a un estat de dret plenament

Anònim ha dit...

JORNADA D'ARRACADES LLARGUES ALS CENTRES EL CORTE INGLÉS I HIPERCOR
DE TOT CATALUNYA

Totes les delegades de la UGT de Catalunya porten avui aquest tipus d’arracades en els centres del grup El Corte Inglés en solidaritat amb la treballadora d’Hipercor de Girona que va ser sancionada amb 16 dies de suspensió per haver-les dut

Després de la decisió de l'Hipercor Girona d'imposar a una treballadora, cambrera de la cafeteria, una sanció per falta molt greu de 16 dies de suspensió de feina i sou per portar, segons l'empresa, unes arracades massa llargues; les delegades de la UGT de Catalunya de tots els centres d'Hipercor i El Corte Inglés portaran durant la jornada d'avui unes arracades de llargària similar com a protesta.

Segons la carta que el cap de Personal li va fer arribar a la treballadora, "En el día de hoy usted se ha presentado a trabajar llevando un par de pendientes colgantes compuestos de múltiples piezas, de color negro y de gran tamaño (aproximadamente 7 u 8 centímetros, incorporándose a su puesto de trabajo en el Departamento de Cafetería uniformada y con los pendientes puestos". A l'escrit, la direcció considera que la treballadora ha fet "un grave quebrantamiento" de la normativa de manipulació d'aliments i d'atenció al client establertes per l'empresa.

Des de la UGT de Catalunya considerem que es tracta d'una sanció del tot desproporcionada, si tenim en compte que s'ha considerat una falta molt greu, equiparant-la a treballar en estat ebri o sota els efectes de drogues, a exercir maltractaments de paraula o d'obra, o a provocar desperfectes al lloc de feina.

A més, des de la UGT de Catalunya considerem que es tracta d'un abús d'autoritat de la direcció, tenint en compte que:

Les raons que al·lega l'empresa són totalment inexistents i incerts, ja que les arracades no són cap motiu de perjudici higiènico-sanitari.
Els complements que estan prohibits són aquells susceptibles de provocar en qualsevol moment una situació de risc per als productes o clients.
L'empresa pretèn, amb la seva actitud, atemptar contra la llibertat d'imatge de la treballadora.
No existeix desobediència de la treballadora, sinó ingerència d'un comandament en la seva imatge personal.
Tanmateix, la UGT de Catalunya considera que l'empresa Hipercor està boicotejant el Pla d'Igualtat signat recentment per El Corte Inglés. Demostracions d'altres èpoques i actuacions d'aquest tipus no fan més que demostrar actituds masclistes i sexistes, així com de manca de sensibilitat de personatges autoritaris que basen les seves decisions en motius personals i no professionals.



Davant d'aquest episodi, la UGT de Catalunya exigeix:

La retirada de la sanció a la treballadora.
Que l'empresa abandoni la seva actitud d'intromissió en la llibertat d'imatge de les persones.
El compliment de les normes higiènico-sanitàries en tota la seva extensió.
La secció sindical de la UGT de Catalunya a Hipercor impugnarà la sanció davant de la Inspecció de Treball.

Anònim ha dit...

jO DEMÀ ANIRÉ A COMPRAR AMB LES ARRECADES LLARGUES A VEURE SI NO ENS DEIXEN PAGAR
DOLORS FEU MOLT BONA FEINA

Anònim ha dit...

Tota persona te dret a la seva imatje, al igual que tota empresa.
cuan en ve a demanar feina una persona amb rastes, tatuatjes,excés de maquillatje, mocador, etc., que podria ser molt valida per la feina cosa que no poso amb dupte, prefereixo ja no entrar en conflicta y dirli que no amb cualsevol escusa, amb sabria greu ferir la seva sensibilitat.
Estic segura que avans de posar la sansió la empresa la va advertir i si tenia raó o no aixo ja es discutible devant de algun decret de sanitat.
Com a traballadora que soc se que el meu traball es el meu element de vida i amb aixó no i jugu, no crec que treures unas arrecades fos una actitut vejant per aquesta senyoreta.

Anònim ha dit...

Aquest últim comentari estic segura que no és d'una treballadora.Nosaltres, les treballadores, no pensem així.Cap cap té dret a posar-se amb una arracada o no,hi ha drets i deures i aquest és un dret, només faltaria.
Soc mestra, com tu dolors i això ho vam barallar molt en una època que els titulars es posaven amb el vstir del alumnes i fins i tot amb el nostre recordes. A Palafrugell sempre hem mantingut el dret d'imatge dins d'unes pautes determinades i generalitzades. Només faltaria