19/10/07

UNS ULLS NOUS SE M'OBRIEN DESSOTA LES PARPELLES. Adrienne Rich. Poeta, intelectual i crítica

Fa 3 anys que des d’ UGT comarques gironines participem en un EQUAL (programa de fons social europeu) que promou i sensibilitza sobre els valors de la responsabilitat social a les empreses ,conceptes i practiques que ja abans, en l’elaboració de l’ Acord estratègic per la competitivitat, hem treballat profundament. Ahir en el marc d’una jornada de cloenda del projecte vaig participar com a ponent a la taula rodona: La responsabilitat social: realitat o il·lusió?
La idea d’empresa ha anat canviant, ja no existeix simplement per treure’n uns beneficis sinó que se li demana una responsabilitat enfront a la societat en general, l’empresa és concebuda com un concepte ètic que va més enllà de la generació de beneficis. Naturalment que l’empresa ha d’obtenir els màxims beneficis possibles, però no pot traspassar els valors ètics i els drets humans en les seves actuacions.
Podríem dir que una empresa SOCIALMENT RESPONSABLE ha de tenir en compte la competitivitat, la responsabilitat social (el benestar de les persones),i tenir cura del mediambient. Treballa en els 3 àmbits l’econòmic, el social i el mediambiental
Això obliga a un canvi de mentalitat i de cultura de la gestió empresarial. L’empresa responsable ha de vetllar pel medi ambient. Ha de vetllar per la qualitat i les condicions de treball dels seus treballadors i treballadores, ha d’implantar polítiques d’igualtat d’oportunitat, major equilibri entre treball, oci i família, s’ha de preocupar de la seguretat i salut en els llocs de treball i ha d’introduir noves relacions internes basades en la cooperació i la participació - construcció de confiança- amb la màxima horitzontalitat possible. Han d’afavorir i practicar la participació col·lectiva dels seus treballadors en la gestió quotidiana. Les seves inversions han de ser viables i responsables pel manteniment o creixement possible de les seves activitats.
Una empresa socialment responsable és aquella que voluntàriament supera els nivells obligacionals i ètics en benefici de la comunitat en la que està instal·lada i respecte els seus treballadors i clients .A Europa és cada vegada més apreciada tant per empresaris, classe treballadora com per consumidors i clients. Aquí just comencem, però anem sembrant, i un dia o altre recollirem els fruïts.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara necessiteu empresaris ONGs?
Vosaltres els sindicats donareu lliçons de crear empresa?
Dolors,munta un negoci que ets prou intel.ligent per ser empresària i deixar aquesta colla que no t'arriben a la sabata.

Anònim ha dit...

Socialment responsable?A la nau on estic surten gasos de totes bandes, no hi ha paper als vaters i per fer un cigarro necessito sortir 5 minuts amb la mala cara de l'encarregat.I què t'haig d'explicar dels sou? Vine i explicalo al propietari,ja li passarem el blok.

Anònim ha dit...

Responsable i social,sou els d' Esquerra o els d' UGT? Eres a la conferència de Barcelona? o tu no ets militant?

zel ha dit...

Ai Dolors, "nonempasbé".
Que sembreu, ja m'ho crec.
Que busqueu recursos i ajuts, també.
Que hi ha lleis, prou que sí.
Ara, jo, d'empresari, encara no en conec cap que no miri primer per ell, després pel seu bessó, i tercer pel seu reflex al mirall.
Pocs, per no dir cap, respecten reglamentacions mínimes de salut medioambiental. Molts prefereixen ser sancionats a fer segons quines inversions. I de tenir els treballadors cuidats i contents, encara més pocs. Sí, algun pioner he llegit que hi ha.
Però ja recordes l'escola.
L'excepció confirma la norma.
Has escoltat els beneficis de la Caixa durant el primer semestre?
una milionada d'euros, molts milions d'euros, pobrets... Només se'n van a "picu" els petits, els qui segurament fan tot el que han de fer o quasi, són els únics controlables... Petons.

DOLORS ha dit...

A l' anònim 1, em sap greu decepcionar-te però estic molt a gust a la meva feina i la meva vocació no crec que sigui la d'empresària.
A en Joan, quan vulguis venim, dóna teva adreça i en parlem.
A l' anónim 2,espero que responsables i socials ho siguin les persones d' ERC i les de la UGT.
A la Zel, tens raó en que l' excepció confirma la norma, però ja saps que queixant-nos i prou no anem enlloc. Dijous a la jornada com a ponents hi havia tres empreses de la Selva que ho són voluntàriament:JOIADART, GALETES TRIAS,CRADON, De tota manera cal veure en positiu i destacar les excepcionalitat com a model. Saps quan començarà a ser norma?Quan els incentius per ser responsables socialments siguin molt alts i quan les multes per no ser-ho siguin "quasi-impagables" com ha anat passant en alguns països europeus.Com en tot hi ha pioners i gent que necessita la llei i la norma per creure-hi o simplement aplicar-la,com en els temes d'educació,et faig pensar en quelcom concret? Petons.

zel ha dit...

Je je, Dolors, i tant concret, i tant. Quan passis pel blog, veuràs dues coses, una, el meu sentir pel Maragall. L'altra, el meu gra de sorra cap al món dels pioners. Una abraçada.

Anònim ha dit...

Estimada Dolors
Ànims que aquest és el camí. El diàleg social és la única via possible per millorar el món en què vivim. Si no es crea riquesa no hi ha res a repartir, així que la cohesió i la justícia social depenen d'una creixement econòmic que ha d'ésser sostenible, raonable i socialment responsable.Com tu saps he treballat molt temps en aquest àmbit i tinc el convenciment que cal seguir avençant en aquesta línia. Felicitats!!
Una abraçada
Pia Bosch

Estela ha dit...

jo estic amb tu Dolors, crec que hi ha empresaris que es comencen a concienciar de que no tot és fer diners i diners. De fet els empresaris, com els treballadors hi ha de tots colors.