9/5/08

LA CONSTRUCCIÓ ÉS L'ART O TÈCNICA DE CONSTRUIR , DE FER O REALITZAR I PORTAR A TERME LES OBRES .

diari de Girona


Es tripliquen en un any els immigrants en atur dins el sector de la construcció
UGT demana avançar el Pacte Nacional de l'habitatge per crear 30.000 llocs de trebal
Segons va informar ahir el sindicat UGT el sector de la construcció a Girona ha vist com des d'abril de 2007 fins al mes passat s'han triplicat els aturats d'origen immigrant, que han passant de 697 a 1.854. Segons va explicar el secretari general de la construcció del sindicat, Josep Maria Gomar, això es deu al fet que la gran majoria d'aquestos treballadors -provinents de països magribins i subsaharians-"estan poc qualificats i altres venien d'altres sectors com l'hostaleria i l'agricultura".Gomar va apuntar que actualment hi ha una situació "d'alentiment" i no de "crisi" ja que en el primer trimestre de 2008 hi ha hagut un increment del 5% de l'atur, però es manté el ritme de construcció amb habitatges de primera i segona residència i d'infraestructures. De tota manera també va apuntar que s'han de recol·locar aquests excedents de mà d'obra i prendre altres mesures des de l'administració perquè a mitjà termini -cap a finals d'any-"hi pot haver una veritable crisi".D'altra banda Dolors Bassa, secretària general d'UGT a les Comarques Gironines, ha explicat que durant els últimes anys "hi ha hagut molta ocupació amb el boom, però ha estat un treball no qualificat ni estable" i afecta especialment els immigrants, així l'atur dels immigrants representa sobre el total de Catalunya el 17%, mentre aque a Girona és del 24%.Aquesta situació d'increment de la desocupació en aquest sector de treballadors ha produït que s'incrementi a poc a poc el nombre d'autònoms entre els immigrants perquè, segons com explica Bassa, és més emmollatble a les diferents èpoques de l'any i "estableix una relació més mercantil i no tan contractual".Entre les solucions que demana UGT a l'administració per evitar arribar a una veritable situació de crisi hi ha l'avançament del Pacte Nacional de l'Habitatge per construir 166.000 habitatges -un 10% corresponents a Girona- que podrien proporcionar uns 30.000 llocs de treball, fer polítiques actives d'inserció i més formació per atendre sectors emergents com la dependència i alhora donar un missatge de confiança malgrat l'alentiment, ja que realment no hi ha una crisi de salaris com la de 1993.

El punt .-
El nombre d'aturats en la construcció es dobla en un any i en el col·lectiu d'immigrats es triplica. Girona .Mònica Cabruja
El nombre d'aturats en el sector de la construcció a les comarques gironines ha passat de 2.267 persones l'abril del 2007 a 4.499 l'abril d'aquest any, segons xifres del Ministeri de Treball. Si es té en compte només el col·lectiu de persones immigrades que treballen en la construcció, les xifres encara s'agreugen més, ja que es passa de 697 aturats a 1.854 en un any, quasi el triple, segons va informar ahir UGT. Aproximadament, tres de cada quatre immigrats que es troben desocupats actualment havien treballat en el sector de la construcció i en general es tracta d'empleats amb «poca qualificació» pel que fa a la formació, es destaca des de la UGT. El sindicat ha alertat que la desacceleració que viu el sector es pot accentuar molt més d'aquí a mig any si no s'apliquen aviat solucions. La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, i el secretari general del Metall i la Construcció, Josep Maria Gomar, van explicar ahir que hi ha moltes persones que es queden sense feina en acabar les obres i que hi ha empresaris que els obliguen a fer-se autònoms si volen continuar treballant.
Pel que fa a la contractació en el sector de la construcció, ha passat de representar fa un any el 18,05% dels contractes globals al 13,09%, amb dades de març del 2008.
Per lluitar contra la desacceleració en la construcció, la UGT proposa que s'avanci el Pacte Nacional de l'Habitatge. «Si es té en compte que per construir un nou habitatge es creen 2,3 llocs de treball, si s'avança la realització del pla es podrien generar més de 30.000 llocs de treball a les comarques gironines», va destacar Bassa. El sindicat també demana que es faci més formació i que es doni a la societat «un missatge de confiança».

1 comentari:

Anònim ha dit...

És un moment força difícil per als treballadors amb un grau baix d'especialització. Encara que no es vulgui admetre, hi ha hagut una desacceleració i una recessió evidents en diversos sectors, i com a consequència els primers a "rebre" han estat els immigrants per falta de documentació o d'acreditació. Haurem d'esperar que passi la tempesta per veure l'horitzó.