3/12/08

CONTINUA AUGMENTANT L'ATUR A GIRONA, A CATALUNYA I A PER TOT

1 de cada 4 aturats no reben cap prestació econòmica per afrontar el període sense feina
Durant el mes de novembre a Catalunya cada dia s'han apuntat a l'atur 1.242 persones, el que s'ha traduït en un augment de l'atur de 24.837 persones, la pujada més gran en nombre absolut . L'increment mensual a Catalunya ha estat del 6,57% -el pitjor mes de novembre des del 1996-, per sobre de l'increment estatal, que ha estat del 6%
En termes interanuals l'atur ha enregistrat un creixement del 55,4%, és a dir, que el novembre trobem 143.666 persones més que busquen feina. Els sectors de la construcció i dels serveis són els que continuen arrossegant més persones a l'atur, un 9% i un 6,7% respectivament, i la indústria mostra també una clara davallada amb un increment de l'atur del 5,4% mensual i del 42% interanual. Aquest fet, i que tinguem un mercat de treball encara molt segmentat, provoca que siguin els homes els més afectats per l'atur: el mes de novembre trobem un 9% més d'homes desocupats respecte al mes anterior i un 85% més respecte a l'any passat.
Els menors de 25 anys també s'estan veient molt afectats per l'actual dinàmica del mercat de treball. El passat novembre, 43.897 joves menors de 25 anys volien treballar però no trobaven.
Si el mercat de treball no permet l'entrada de la gent jove, els treballadors estrangers estan sent un dels primers col·lectius en ser-ne expulsats: el mes de novembre trobem un 12,2% de persones estrangeres a l'atur, i la majoria procedeixen del sector serveis (62,2%) i de la construcció (25,5%).
Pel que fa a les províncies, l'atur ha augmentat a totes gairebé amb la mateixa força. Girona ha estat la província on ha augmentat més l'atur en termes relatius,hem arribat a 9,03 el que ha fet que arribem a la xifra de més de 40000 aturats,el que representa un 65% en relació al mes de novembre de l'any passat, seguida de Tarragona, amb un 8,5%. Lleida, amb un 6,3% d'increment mensual, és la província catalana amb un increment anual més elevat, del 76,3%. A Barcelona l'atur ha augmentat un 6%, però és la que, lògicament, arreplega el nombre més elevat de persones desocupades.
La contractació al mes de novembre no ha estat suficient, no s'han generat els llocs de treball que necessitem per ocupar totes aquelles persones que volen treballar. Els mesos de novembre acostumen a ser bons per a la contractació, per l'aproximació de la campanya de Nadal, però aquest novembre ha estat nefast: només s'han signat 163.473 contractes, un 34,6% menys que el mateix mes del 2007. La contractació indefinida ha estat mínima, només ha significat el 16,8% del total de la contractació. En el que porten d'any, que ja està finalitzant, s'han signat un 12,4% de contractes menys que al mateix període de l'any passat, menys contractes en un moment en què l'atur ha pujat un 55,4% anual.

3 comentaris:

zel ha dit...

Si ja t'ho dic i ens ho diem, merda de món, i només pels de sempre, d'altres grans sopars discutint quines engrunes reparteixen.

Àcrata, sóc àcrata!

DOLORS ha dit...

Zel, tant com àcrates? En parlem!!
el que sí estic d'acord que els de sempre només reparteixen engrunes , potser amb l' Obam hi ha un "entre tots podem" més visible no? , ja ho veurem!!

Anònim ha dit...

kluwer previously constraint weapons levinaep fundraising rented reluctant mould annetteino peking
masimundus semikonecolori