28/12/07

ROMA : PASSEJAR I CIVILITZAR-SE. Josep PLA

ROMA : PASSEJAR I CIVILITZAR-SE. Josep PLA
Aquesta frase de Josep Pla és la clau per descobrir i visitar la ciutat.
Roma té moltes cares, olors i colors , és pràcticament una ciutat versàtil, contradictòria, on cada persona hi veu una Roma menor, una placeta arraconada, un grapat de carrerons o una exposició especial- “I Quarto o Quinto Stato pel sessantesimo aniversario della costituzione repubblicana”- on es pot signar en el llibre de visites per recordar sempre més.
El color d’una seducció urbana, són els tons vermellosos a la Piazza Navona, els tons marrons prop del Panteó, els colors palla i rosats groguencs en el palau Montecitorio, seu del Parlament, els colors de la llum i del sol en la plaça del Popolo o en qualsevol altra piazza..
Roma és bruta, algunes façanes fosques, carrers estrets i humits però és una brutícia fina i amb gràcia.
S’hi poden apreciar les olors de les trattories, dels restaurants i de les osteries.
Però per sobre de tot s’hi pot gaudir de l’ art: art en les pedres d’una Roma antiga de turons,de fonts, obeliscs, esglésies, basíliques, fòrums i coliseus, art en els cafès com el Greco o Hemingway on van invocar a la tertúlia escriptors nostres com Josep Pla, art en les pintures de Caravaggio, Rafael,Tiziano... art en les escultures de Bernini o Miquel Angel i art en el menjar de les antipastes, les pizzes, les pastes, els rissotos o senzillament en els caputxinos, expressos i cornettos dels esmorzars de bon matí.
Només acabar dient: Com’è bello questo!

3 comentaris:

zel ha dit...

No em digui que ets a Roma que et mossego! Jolines, amb perdo pel castellanisme, on som? què farem? Jo estic fent "el gos", és a dir, bàsicament jeure, menjar i seure a l'ordinador acabant Pac's. Un petonàs.

Anònim ha dit...

piazza navona, no narbona

DOLORS ha dit...

Tens raó anònim!
Perdoneu el lapsus!