21/3/07

LA SOCIETAT ENCARA TÉ UNA ESTRUCTURA MOLT PATRIARCAL,FETA I PENSADA PER HOMES. ESPERANÇA PERMANYER Coordinadora Territorial de l'ICD a Girona

Avui he participat ,convidada pel Consell Comarcal del Baix Empordà, com a ponent a la Jornada de Conciliació de la vida Personal i Laboral a Sta. Cristina d’ Aro.

El públic era majoritàriament femení. Aquest fet em preocupa. Penso que aquest tema que comporta un canvi estructural a la societat hauria de ser prioritari per a tothom.
Sort que els pocs homes que hi havia estaven molt conscienciats i han fet aportacions molt valuoses.

La meva intervenció s’ha basat en exposar les realitat que vivim a nivell socioeconòmic referents a l’ocupació al Baix Empordà i partint d’això quins canvis necessitem per afrontar que el futur pròxim sigui la realitat d’una societat més justa i més igualitària .
Partim que la conciliació és un instrument bàsic per aconseguir superar els desequilibris entre les responsabilitats i els rols marcats i sempre considerant que no és una qüestió de dones i adreçada a dones sinó a totes les persones treballadores i usuàries dels espais i serveis.
Hauríem de començar a parlar d’harmonitzar l’ús del temps, més que de conciliar.

En general crec que cal avançar cap a una nova cultura amb tres eixos:
Reconèixer la diversitat d’ estructures familiars i de convivència.
Avançar cap a la corresponsabilitat i la no discriminació de rols.
Repartiment del temps social, entès com a diferents temps de vida units: el reproductiu, la qualitat de vida i la rendibilitat de treball

Malgrat semblaria que la visió que jo donava (evidentment sindical) era hipotètica i que comportaria canvis forts a les empreses,dues ponents empresàries han corroborat la idea que la conciliació és el millor camí tan a nivell personal, com col·lectiu i de treball. La representant dels establiment "Viena" ha explicat les polítiques de la seva empresa i la cogerent de "Cookin" ha exposat l’autoacupació com a eina per afavorir la conciliació.
El debat ha sigut evidentment el més interessant .
Una jornada profitosa que caldria estendre a un públic molt més divers .

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Perquè no fas més xerrades en espais públics?. Sé que vas estar a Figueres i m'han dit que et vas explicar molt bé,que tens un criteri molt innovador de la nova cultura i la perspectiva de futur.

Anònim ha dit...

Contestant a l'anònim: sempre l'ha tingut! Mariona

DOLORS ha dit...

Ui! gràcies Mariona, tenir amigues és fantàstic, perquè tot es veu amb bons ulls. I tu ets una amiga de sempre i per sempre!