5/2/07

SI PERDS EL CAP , PERDS LA LLIBERTAT. LUCÍA BOSÉ actriu (1931)

De vegades hi ha noticies que em sacsegen el cap i també el cor.
Aquesta setmana les torroellenques i els torroellencs podem gaudir del resultat d´una elecció fantàstica: El nom de la nova biblioteca municipal serà Pere Blasi. Me n’alegro molt! Aquest és el nom que optàvem molta gent del poble i sobretot les persones properes a Esquerra (fins i tot s’havien fet córrer e-mails recomanant la votació a favor del nom)pel significat de la persona que representa.
Pere Blasi va fer de pedagog i mestre durant més de 20 anys a Torroella i va impregnar a molta gent de la seva pedagogia activa i en defensa d´un model concret d´educació fonamentat en el coneixement de l´entorn (va escriure un manual de geografia elemental de Catalunya),va mantenir una activitat social contribuint a fundar l Ateneu, el llibre de la Festa Major (que encara s´edita )i la revista Emporium (recuperada per un grup de gent entre ells el meu oncle Jaume, fa molt poc) a l´any 1932 va ser elegit diputat al Parlament per ERC.
D´altra banda, una notícia que em costa d´entendre i suposo d´assumir, una hora més de castellà en els centres educatius?
Jo sóc de les que penso que la llengua ha de servir per entendre’ns i per unir , que és una eina per comprendre’ns però alhora és una expressió pròpia de cada individu i d’una col·lectivitat en concret , és el que ens fa poble i per tant un signe evident d’identitat. Però coneixent estudis que es fan ressó de la poca utilització social de la llengua catalana,veient que no es parla en els temps d’esbarjo dels centres escolars , en els llocs d’oci , fins i tot que en els comerços i en els carrers de Catalunya se sent molt més el castellà que el català, podem tapar-nos les orelles i els ulls ?. Sort que em diuen que Esquerra exigirà que el recurs contra el decret espanyol inclogui la supressió de la 3a hora i rebutjarà el decret d'educació si no es modifica, ja que si no, em pensava que vivíem en el país dels tres monos: callar, no mirar i no escoltar
.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No serà Esquerra qui ho demanarà serà el govern tripartit.