23/6/07

CANSATS DE RESSEGUIR ELS MARS TEMPESTUOSOS FAS VIA JA VERS L'ILLA DE LA CALMA. Quima Jaume .Cadaqués. Premi Carles Riba

El 23 de juny és el dia en què els pobles han celebrat sempre el solstici d'estiu, que és el moment de l'any en què el Sol està en el seu punt més alt, en el zenit; en el moment de l'any en què el Sol és visible per més espai de temps i, per tant el moment de l'any en què el Sol ha escalfat més temps la Terra. Si la claror i l'energia del Sol donen vida, és en aquesta nit quan tota la Terra es presenta amb la seva màxima esplendor i amb totes les seves virtuts.
Sant Joan és la nit més curta de l'any i el dia més llarg.
Els romans sortien a collir “la berbena” (el gram negre) d'on la festa pren el nom. Nosaltres ho celebrem amb fogueres i petards, amb revetlles i verbenes, tot i que el ritme i l’ animació les marquen les preferències o coneixements musicals dels grups o orquestres contractades, s’ha perdut força la foguera de barri on cremàvem allò que durant molts dies apilonàvem i s’ha convertit en una festa més del poble.
Aquesta nit del foc ha estat proposada (i declarada) Festa Nacional dels Països Catalans.
De fet l’origen de les fogueres es troba en el desig d’imitar i regenerar el foc del Sol i assegurar així una bona gràcia per part dels genis dels elements :l’ aigua, la terra, el vent i el foc.

QUE TINGUEU UN BON SOLSTICI D’ESTIU COMPANYS I COMPANYES!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens raó, les fogueres de barri; avui serà també una nit nostàlgica ja que serà, de tots els anys que jo recordo, la primera vegada que no farem foguera ... feliç verbena !

Anònim ha dit...

Hola, Dolors! Molt interessant el que has escrit. Feliç verbena! Mariona

Anònim ha dit...

Bona revetlla de Sant Joan!

Anònim ha dit...

Sant Joan festa dels països catalans1 que tinguis molt bona diada.